WK roeien: Nederland dit weekend in vijf finales

Olga (Nuongirl)
De Nederlandse roeiploeg bij het wereldkampioenschap in het Japanse Gifu heeft dit weekeinde vijf finalisten. Vier van de vijf zijn kansrijk voor de medailles, en sommigen zelfs voor goud.

Het is wel lang geleden dat Nederland kampioenen kende in de officiële wereldtitelstrijd: vier-zonder-stuurvrouw (Elien Meijer, Rita de Jong, Femke Boelen en Muriel van Schilfgaarde) waren de beste in Indianapolis 1994.

Het zwaartepunt ligt voor Nederland op de zaterdag, dan varen de lichtgewicht skiffeurs Marit van Eupen en Gerard van der Linden en de vier-zonder-stuurman Geert Cirkel, Jan Willem Gabriels, Matthijs Vellenga en Gijs Vermeulen hun finales.

Zondag komen de dubbelvier vrouwen lichtgewicht en de vrouwenacht op de Nagara voor hun finale. De vier is een talentvol, maar piepjong en onervaren team dat nog niet tot de medaillekandidaten kan worden gerekend.

De twee-zonder-stuurman lichtgewicht Wolter Blankert en Paul Drewes probeerde vrijdag het aantal Nederlandse finalisten op zes te brengen. Maar het tweetal eindigde als vijfde in de halve finale.