Heras grijpt macht in Vuelta

Michel (Baraja)
Roberto Heras heeft een flinke optie genomen op een vierde eindzege in de Ronde van Spanje. De klimmer uit Béjar schudde op de slotklim naar Valdelinares iedereen van zich af en is de nieuwe drager van de amarillo leiderstrui.

Vandaag vertrokken de overgebleven 190 coureurs om precies 13.00 uur voor de eerste lastige rit in deze Ronde van Spanje. Onderweg lagen vier cols op het parcours. De aankomst was op het skioord van Aramón-Valdelinares. Vlak daarvóór moest er echter ook al een lastige helling worden beklommen, zodat het venijn duidelijk in de staart zat.

In de eerste vlucht van de dag zat een Nederlander. Koos Moerenhout ging samen met Lastras, Devolder en Trenti op avontuur. De troepen van Comunidad-Valencia riepen het viertal echter na 46 kilometer weer tot de orde. Nadat de ‘groep-Moerenhout’ was ingerekend kwam er een spervuur aan aanvallen. Het tempo lag verschrikkelijk hoog en vele coureurs waagden een poging, waaronder Hushovd, Gonzalez de Galdeano, Botero, Bettini, Serrano en Perdiguero.

Na ongeveer 160 kilometer keerde de rust weer terug in de hoofdmacht, nadat een sextet het avontuur zocht. De zes leiders, Moerenhout, Piil, Leblacher, Miorin, Burgos en Joachim, liepen al rap uit naar een voorsprong van ruim vijf minuten. Op dat moment was Floyd Landis al uit de race gestapt. De Amerikaan van Phonak heeft de warme eerste week dus niet overleefd.

Op de slotklim naar Valdelinares zette Heras zijn manschappen op kop. Vooral Scarponi en Serrano deden uitstekend werk voor hun kopman. McGee, Simoni, Pereiro en Aitor Gonzalez moesten meteen al lossen. Door het straffe tempo van de renners van Liberty Seguros waren de renners uit de (inmiddels uit elkaar geslagen) kopgroep een vogel voor de kat. Piil werd als laatste ingerekend. Op dat moment had Heras zijn aanval al ingezet. Rabo-renner Denis Menchov was de enige die de Bask kon volgen, maar kraakte op anderhalve kilometer van de streep.

Door zijn ritzege neemt Heras de leiderstrui over van Bradley McGee. Het is al de negende etappewinst van Heras in de Vuelta. In 1997 won hij al z’n eerste rit in de ronde van zijn eigen land. De komende etappes zijn weer vlak, maar later in deze Vuelta volgen er nog liefst vijf aankomsten bergop.


Uitslag 6e Etappe Cuenca - Estación de Esquí Aramón Valdelinares:

Positie:Naam:Land:Ploeg:Tijd:
1R. HerasSPALIB5.27.21
2D. MenchovRUSRAB0'13''
3D. BlancoSPACOM0'28''
4C. Garcia QuesadaSPACOM0'41''
5J. MercadoSPAQUI0'49''
6F. ManceboSPAIBA0'49''
7C. SastreSPACSC0'49''
8J. PiilDENCSC0'52''
9M. SerranoSPALIB1'15''
10M. ScarponiITALIB1'15''

Klassement na zes etappes:

Positie:Naam:Land:Ploeg:Tijd:
1R. HerasSPALIB23.42.13
2D. MenchovRUSRAB0'06''
3C. SastreSPACSC1'01''
4J. RodriguezSPASAU1'03''
5D. BlancoSPACOM1'05''