Menchov zegeviert in proloog Vuelta

Michel (Baraja)
Denis Menchov (27) heeft de proloog van de Ronde van Spanje gewonnen. De Rus van Rabobank bleef Rik Verbrugghe en Bradley McGee voor.

Menchov heeft zich dus hersteld van een zwak optreden in de Tour de France, waarin hij zijn klassementsambities nooit wist waar te maken. Vandaag reed de kopman van Rabobank een knappe proloog en schaart zich daarmee en passant bij de favorieten voor de eindzege. In de Clasica San Sebastian liet Menchov alweer zien over de juiste vorm te beschikken door vooraan te koersen op de Jaizkibel. Het is voor Menchov zijn tweede etappezege in de Vuelta, na zijn ritwinst in 2004 in dienst van Illes Balears.

Om 13.50 uur opende Luca Solari de 60e editie van de Ronde van Spanje. De Italiaan raffelde de proloog af in 10.46. Een proloog dus en geen ploegentijdrit, in tegenstelling tot de vorige edities van de Vuelta. Het parcours was allerminst vlak: in de eerste twee kilometer moest de Alto de la Alhambra worden beklommen. Een lastige klim met stijgingspercentages tot twaalf procent en een hoogteverschil van zo’n 150 meter.

De 10.46 van Solari zou geen richttijd worden voor de echte toppers. Die van Rik Verbrugghe werd dat wél. De Belg van Quick Step was met 9.46 de eerste die onder de tien minuten dook. Lange tijd was Tom Danielson de enige die een beetje in de buurt wist te komen van Verbrugghe. Ook Sastre, Botero en Bernabeu deden het meer dan redelijk, maar het was Menchov die Verbrugghe nipt klopte. Bij het eerste tussenpunt lag de Rus nog drie seconden achter.

De kandidaten voor de eindzege en ‘grote namen’ presteerden wisselend. Uittredend winnaar Roberto Heras deed het uitstekend en eindigde als zevende. Ook Carlos Sastre en Gilberto Simoni reden een goede proloog. Aitor Gonzalez en Francisco Mancebo vielen dan weer iets tegen, net als het complete Phonak-team. De pechvogel van de dag was Joseba Beloki. De Spanjaard, al bezig aan zijn derde grote ronde van 2005, viel al in de eerste bocht en eindigde in de achterhoede.

Met Menchov in de amarillo leiderstrui gaat de eerste etappe morgen over 189 kilometer van Granada naar Córdoba. Aan het begin van de rit liggen enkele heuveltjes te wachten op het 197-koppige peloton. Op 13 kilometer van de finish ligt de top van de lastige Alto de San Jéronimo. De kans op een massasprint is dus nagenoeg uitgesloten. Later in de week kunnen Petacchi, Boonen en Hushovd waarschijnlijk wél hun rappe benen tonen.

Uitslag proloog Granada:

Positie:Naam:Land:Ploeg:Tijd:
1D.MenchovRUSRAB9.45
2R. VerbruggheBELQUI0'01''
3B. McGeeAUSFDJ0'03''
4C. SastreSPACSC0'07''
5T. DanielsonUSADIS0'12''

Klassement na proloog:

Positie:Naam:Land:Ploeg:Tijd:
1D.MenchovRUSRAB9.45
2R. VerbruggheBELQUI0'01''
3B. McGeeAUSFDJ0'03''
4C. SastreSPACSC0'07''
5T. DanielsonUSADIS0'12''