Wereldrecord Bekele op 10.000 meter

Michel (Baraja)
Kenenisa Bekele heeft tijdens de Golden League wedstrijden in Brussel het wereldrecord op de 10.000 meter met drie seconden verbeterd. Verder was er verrassend genoeg geen wereldrecord voor Isinbayeva, bleef Lebedeva in de race voor de jackpot en troefde Gatlin op de 100 meter Greene af.


Het hoogtepunt van de avond was de race van Kenenisa Bekele, die zijn eigen wereldrecord aanscherpte tot 26.17,53. Zijn vorige toptijd liep hij in juni 2004 in Ostrava. De Ethiopiër wilde zijn record al in Hengelo verbeteren, maar de omstandigheden waren toen slecht met veel wind. Gisteren liep alles perfect voor Bekele: het was koel en dankzij zijn broer Tariku lag het tempo aan het begin erg hoog. De 23-jarige Bekele was uiteraard opgetogen na zijn race: ”Het publiek was fantastisch. Zij hielpen me de laatste kilometers door te komen, toen ik alleen kwam te zitten.”

Een wereldrecord was er niet voor Yelena Isinbayeva. De wereldkampioen probeerde het drie keer op 5.02 meter, maar faalde telkens. De Russin brak dit jaar al negen keer het wereldrecord, vaak met één centimeter. Tatiana Lebedeva haalde wel haar doelstelling door in de race te blijven voor de Golden League jackpot van 1 miljoen dollar. De hinkstapspringster kwam bij haar vijfde poging tot 14,94 meter en was daarmee voor de vijfde achtereenvolgende keer ongenaakbaar.

Op de 100 meter was er het interessante duel tussen Maurice Greene en Justin Gatlin. Gatlin liet zien laat in het seizoen nog over uitstekende vorm te beschikken door in 9,99 te winnen, net voor de Fransman Pognon. Greene werd op grote achterstand laatste.