Ajax verslaat Brøndby en mag naar CL

Michel (Baraja)
Ajax heeft zich voor de vierde achtereenvolgende keer gekwalificeerd voor het hoofdtoernooi van de Champions League. De ploeg van Danny Blind versloeg in de laatste kwalificatieronde de Deense landskampioen Brøndby IF. Ajax stelde de kwalificatie veilig door vanavond in de eigen ArenA met 3-1 te zegevieren, nadat de heenwedstrijd in een 2-2 gelijkspel was geëindigd.

Blind begon met exact dezelfde elf spelers als twee weken geleden in Kopenhagen, dus mét Boukhari en zonder Sneijder. Nigel de Jong was weer helemaal fit nadat hij wegens een rugblessure de competitiewedstrijd tegen RBC Roosendaal moest laten schieten. Ook Brøndby-coach Michael Laudrup liet zijn formatie ongewijzigd. Dat was enigszins verrassend, want maandag gaf Laudrup aan dat een aantal sleutelspelers wellicht niet speelklaar zou zijn.

Ajax wilde aan het begin van de wedstrijd meteen het initiatief nemen, maar het positiespel liet te wensen over. Vooral Emanuelson en Boukhari leverden veel ballen in. De verdedigers Escudé en Grygera schoven te weinig door en Rosenberg wist voorin de bal niet vast te houden. Brøndby wachtte eerst wat af en kreeg rond het half uur kansen. Elmander rondde bijna een knappe solo af na een foute pass van Trabelsi. Het was echter wel Trabelsi die zijn fout herstelde door Elmanders inzet van de lijn te halen.

Net toen Ajax meer greep kreeg op de Deense tegenstander scoorde Elmander. Brøndby kwam in balbezit omdat De Jong de bal inleverde. De verdediging van Ajax was hierdoor uitgespeeld en Skoubo wist Elmander te bereiken. De Zweed schoof de bal in de lange hoek: 0-1. Vlak voor de pauze leek Escudé nog zwaar geblesseerd uit te vallen, maar de Fransman stond gewoon aan de aftrap van de tweede helft.

Ajax nam in het tweede bedrijf het heft in handen, maar kreeg aanvankelijk geen kansen. Net als veertien dagen terug hielp Babel Ajax over het dode punt. De achttienjarige linksbuiten scoorde na vijftig minuten op karakteristieke wijze de gelijkmaker: hij trok naar binnen en haalde vanaf ongeveer zestien meter hard uit. Vrijwel meteen hierna trof Maduro bijna doel na een afstandsschot.

De goal van Babel was het startsein van een betere tweede helft voor Ajax. Brøndby kwam er niet meer aan te pas in aanvallend opzicht. De Denen probeerden het wel met lange ballen, maar Grygera en Escudé wonnen de meeste kopduels. Ajax daarentegen ging juist beter en vooral creatiever spelen. Emanuelson herstelde zich knap en had enkele mooie acties, Maduro heerste op het middenveld en vooral Pienaar kwam steeds beter in de wedstrijd.

Na tachtig minuten kwam Ajax op voorsprong. De ingevallen Sneijder haalde met zijn linkervoet vanaf achttien meter uit en de Deense doelman Ankergren werd opnieuw in de korte hoek geklopt. Brøndby had niet meer de kracht en creativiteit om een slotoffensief te ontketenen. Uiteindelijk was het Sneijder die de kwalificatie veiligstelde, met een mooi schot na een pass van Maduro.

Ajax gaat dus mee in de koker tijdens de loting voor de poulefase van de Champions League. Die loting zal morgen vanaf 16.00 uur plaatsvinden in het Grimaldi Forum in Monaco. Ajax is net als PSV ingedeeld in de tweede van vier ‘potten’. Dit houdt in dat beide Nederlandse clubs in ieder geval één Europese topclub zullen treffen.

Karakteristiek:

Ajax – Brøndby IF 3-1

Heenwedstrijd: 2-2, Ajax naar Champions League


Opstellingen:

Ajax: Vonk; Trabelsi, Grygera, Escudé, Emanuelson; De Jong, Maduro, Boukhari ( 62. Sneijder); Pienaar ( 82. Galásek), Rosenberg ( 90. Heitinga), Babel.

Brøndby IF: Ankergren; Nielsen, Rytter, Sennels, Agger; Lantz ( 80. Daugaard), Jörgensen ( 74. Absalonsen), Retov; Elmander, Skoubo, Lorentzen ( 57. Kamper).


Doelpunten: 44. Elmander 0-1, 50. Babel 1-1, 80. Sneijder 2-1, 88. Sneijder 3-1

Scheidsrechter: Merk (Dui)

Geel: Maduro, Rosenberg (Ajax), Nielsen, Agger (Brøndby)