Basketbal: Nederland verliest van Israël

Michel (Baraja)
De Nederlandse basketbalheren zijn de strijd om kwalificatie voor het EK slecht begonnen. De ploeg van Glenn Pinas verloor in en tegen Israël met 89-60.

De nederlaag was geen verrassing, want Nederland moest het doen zonder Vincent Krieger, Chip Jones, Peter van Paassen, Djoenie Steenvoorde en Francisco Elson. Het kwintet bleef thuis uit vrees voor aanslagen. Mede door hun afwezigheid werd Nederland in het eerste kwart met 22-4 overlopen. Na enig herstel in het tweede en derde kwart bleef de uitslag met 89-60 nog enigszins binnen de perken. Angelo Flanders (11 punten) en Rogier Jansen (10) waren het trefzekerst voor Oranje.

Het ingecalculeerde verlies maakt de wedstrijd tegen België van aanstaande vrijdag tot een cruciale aangelegenheid. In de poule met drie moet Nederland in ieder geval bij de eerste twee eindigen om een langer verblijf in de Europese A-groep te garanderen. Alleen de nummer één gaat naar het EK. Het duel tegen onze zuiderburen vindt plaats in Groningen. Dan kan Nederland wél met zijn sterkste ploeg aantreden.