Bennati wint zijn derde, Leipheimer de ronde

Ambrosius
Daniele Bennati heeft de negende en laatste etappe van de Ronde van Duitsland gewonnen. De Italiaan won zijn derde etappe na 160 km rijden tussen Bad Kreuznach en Bonn. De Amerikaan Levi Leipheimer is winnaar geworden van het eindklassement.

De slotetappe was een kenmerkend laatste etappe van een ronde. Er waren nauwelijks aanvallen en de etappe werd beslist in een massasprint. Op het plaatselijke circuit in de voormalige Duitse hoofdstad Bonn probeerden Wesemann en Cretskens het om weg te komen. Zij werden gegrepen bij het ingaan van de laatste ronde van 13 kilometer.

Meteen daarna waren het Vasseur en Kessler die een poging waagden, ook dit bleef zonder resultaat. Op vier kilometer van de streep deed Mattan een aanval, maar ook hij was niet opgewassen tegen de hoge snelheid die het peloton ontwikkelde in de slotkilometers. Nog geen kilometer later was de Belg gegrepen en maakte iedereen zich op voor massasprint. Tweevoudig etappewinnaar Bennati zat goed in het wiel van zijn ploeggenoot bij Lampre, Ballan, die de sprint voor hem aantrok. Bennati werd gelanceerd en niemand kon er meer overheen komen, daarmee won de Italiaan zijn derde rit in de Deutschland Tour.

Levi Leipheimer deed wat hij moest doen, heelhuids in het peloton binnenkomen en won daardoor het eindklassement. Zijn ploeggenoot Georg Totschnig werd derde, tussen de Gerolsteiner-renners werd Jan Ullrich tweede. Beste Nederlander werd Pieter Weening, op een knappe 13e plaats. Het puntenklassement werd zonder bedreiging gewonnen door Bennati. Het bergklassement was ook voor Leipheimer.

Uitslag negende etappe Deutschland-Tour

Pos.VoornaamAchternaamTeamLandTijd
1 DanieleBennatiLampreItalië3.53.09
2 BadenCookeFrancaise des JeuxAustraliëz.t.
3 FabianCancelleraFassa BortoloZwitserlandz.t.
4 LukeRobertsTeam CSCAustraliëz.t.
5 SteffenRadolchaWiesenhoffDuitslandz.t.

Eindklassement Deutschland-Tour

Pos.VoornaamAchternaamTeamLandTijd/Verschil
1 LeviLeipheimerGerolsteinerVerenigde Staten37.24.35
2 JanUllrichT-MobileDuitsland31
3 GeorgTotschnigGerolsteinerOostenrijk1.23
4 JörgJakscheLiberty SegurosDuitsland1.28
5 CadelEvansLotto-DomoAustralië1.53