"Geen twijfel over dopingtest Armstrong"

De onthullingen die de Franse krant L'Equipe vandaag publiceerde over de aanwezigheid van EPO in de afgenomen dopingstalen van Lance Armstrong in de door hem gewonnen Tour de France 1999 zorgen voor grote beroering in de wielerwereld. Enkele reacties.

De directeur van het dopinglab in Châtenay-Malabry dat de test uitvoerde laat geen twijfel bestaan over de resultaten van het onderzoek. "Twijfel is uitgesloten in dit onderzoek. Het resultaat staat ervan vast."

Voor het Wereld Anti Dopingagentschap WADA reageerde de Belgische arts Renno Roelandt op Sporza: "De mensen in het Franse dopinglab hebben de tests met de hoogste standaarden gegaan. Ze hebben de test met 3 methodes geanalyseerd en bij elke test is bij 6 stalen van Dhr Armstrong exogene, lichaamsvreemde, EPO teruggevonden. We kunnen uit de resultaten nog verdere conclusies trekken, namelijk dat "hij 3 keer gekuurd heeft" in deze Tour. Namelijk voor de proloog en de Alpen en de Pyreneën-etappes."
Roelandt gaat trouwens nog een stapje verder in zijn reactie "Er deden binnen het WADA al een tijdje de geruchten dat er iets niet klopte met de testresultaten van de dopingstalen van Lance Armstrong. Men had mij zelfs al gezegd dat men verwacht had dat hij tijdens de Tour van dit jaar nog tegen de lamp
zou lopen. Maar dat zijn natuurlijk van die 'wandelgeruchten' die de ronde doen. Mogelijk hebben de Fransen gewacht tot na de Tour om dit resultaat bekend te maken"

Ook binnen de wielerwereld zelf kwamen er vele reacties:

Cofidis-manager Eric Boyer vraagt zich af of Armstrong het lef zal hebben om "alles toe te geven". "Of zal hij een hele batterij advocaten inzetten?", stelt Boyer.

Raymond Poulidor (ex-renner): "Waarom keren we niet terug naar 1903, nu we toch bezig zijn? Armstrong heeft gezegd dat hij nooit heeft gepakt, maar toen waren die praktijken niet zichtbaar. We kunnen alleen zeggen dat hij gedaan heeft zoals de anderen. We kunnen hier alleen uit afleiden dat de controles niet efficiënt zijn. Maar het is natuurlijk bedroevend."

Daniel Baal (ex-voorzitter van de Franse wielerbond en lid van de UCI): "De mythe heeft geen bestaansreden meer. De leugen is duidelijk. Ik weet dat heel wat mensen geen kritiek op Armstrong dulden en voor hem hun hand in het vuur durven te steken. Maar nu valt nog moeilijk iets te ontkennen."

Eddy Merckx: "Het gaat om sensatie Armstrong heeft mij altijd gezegd dat hij zich nooit heeft gedopeerd. Als ik moet kiezen tussen een krant en Armstrong, dan kies ik voor Armstrong. Hij zou de kans moeten krijgen om zich te verdedigen. Deze affaire uit 1999, dat is spijkers op laag water zoeken."

Tour-baas Jean-Marie Leblanc: "Ik blijf voorzichtig, maar dit is verontrustend. Ik voel ontgoocheling in mij, zoals wellicht vele sportliefhebbers. Of ik me in de steek gelaten voel door Lance Armstrong? Ja."