Evans wint verregende etappe

Ambrosius
De Australiër Cadel Evans heeft de zevende etappe van de Ronde van Duitsland gewonnen. Hij was de snelste op de slotklim van Feldberg. Leipheimer eindigde voor Jan Ullrich en komt daardoor nog steviger in de leiderstrui.

De etappe werd bepaald door het slechte weer, het regende van start tot finish. Toch waren er vier man die zich aan een vlucht waagden: Sutherland, Barredo, Müller en Gustov. Het kwartet kreeg een maximale voorsprong van elf minuten. In de favorietengroep waren het de ploeggenoten van Danilo Di Luca van Liquigas - Bianchi die de achtervolging inzetten.

Aan de voet van de één na laatste klim was de voorsprong geslonken tot ongeveer drie minuten. Op 25 km van de streep was Barredo de eerste die moest lossen, niet veel later bleef Gustov alleen over. Daarachter ging Alberto Contador in de aanval, hij raapte snel de vluchters op en sloot op de top aan bij Gustov. Samen reden zij de afdaling, maar aan het begin van slotklim, die meteen volgde, moest Gustov er meteen af. Scholz, ploeggenoot van leider Leipheimer, voerde de groep met favorieten aan. Het verschil was daardoor op acht kilometer van de top, waar de streep lag, iets meer dan een minuut.

Op zeven kilometer van de finish was het Pieter Weening die in de tegenaanval ging, hij kreeg onder andere Julich met zich mee. Deze aanval hield niet lang stand. Het verschil daalde tot 55 seconden. Onder invloed van Fabian Jeker zakte het verschil zelfs tot een halve minuut. Weening kon nog steeds met de besten mee. Jeker ging vervolgens zelf in de aanval, dit zorgde voor de schifting. Leipheimer, Evans, en Jaksche konden mee, Ullrich moest lossen.

Contador werd snel ingelopen, hij kon nog wat werk verrichten voor Jaksche. Die in de laatste kilometer zelf aanging. Evans kon in zijn wiel komen en er zelfs overheen gaan. Niemand kon de Australiër volgen. De ex-mountainbiker schreef daardoor de zevende etappe van de Deutschland Tour op zijn naam. Weening werd knap negende, nog voor Ullrich. De Duitser verloor 28 seconden op zijn concurrent voor de eindzege, Leipheimer. Het verschil tussen de twee is nu 1.26. Morgen volgt er een tijdrit, waarin beslist gaat worden wie de ronde op zijn naam gaat schrijven. De etappe van dinsdag zal geen verschillen meer maken in het algemeen klassement.

Uitslag zevende etappe Deutschland Tour

Pos.VoornaamAchternaamTeamLandTijd
1 CadelEvansLotto DomoAustralië4.56.11
2 FabianJekerSaunier DuvalZwitserland0.11
3 JorgJakscheLiberty SegurosDuitslandz.t.
4 LeviLeipheimerGerolsteinerVerenigde Staten0.14
5 AlbertoContadorLiberty SegurosSpanje0.26