Uitslag GP van Turkije

Gerbert (Tackleberry)
Kimi Räikkönen heeft de eerste Grand Prix van Turkije op zijn naam weten te schrijven. De Fin heeft de hele race gedomineerd. Juan Pablo Montoya leek de 1-2 voor McLaren Mercedes compleet te maken, maar uiteindelijk haalde Fernando Alonso de Colombiaan in doordat deze in Turn 8 een uitstapje maakte.

De wagens van Nick Heidfeld en Mark Webber werden in de pits geparkeerd nadat beide coureurs voor de tweede maal een lekke rechter achterband hadden. Michael Schumacher kwam met Webber in aanraking, terwijl de Duitser de Australiër op een ronde zette. Hierdoor moest Schumacher de pits opzoeken, hier werden in totaal drie banden gewisseld naar aanleiding van het incident.

Na de eerste serie pitstops brak een rustige fase aan. Er waren nog een aantal gevechten aan de gang, maar iedereen leek zijn plek gevonden te hebben in het veld. Bij Ferrari was men ondertussen druk bezig om de auto van Schumacher te repareren wat uiteindelijk ook lukte. De Duitser kwam weer terug op de baan en werkte zich zo een aantal posities naar voren ten behoeve van de kwalificatie op Monza.

Ook onze landgenoot Christijan Albers had problemen. Hij maakte in totaal vijf bezoekjes aan de pitstraat voordat hij definitief uit moest vallen. Robert Doornbos reed een erg goede race en wist uiteindelijk in dertiende positie, vóór de Jordans te eindigen.

Tiago Monteiro speelde nog een cruciale rol in de slotfase van de wedstrijd. Montoya zette vanaf plaats twee Monteiro op een ronde, maar bij het aanremmen voor bocht 12 parkeerde de Portugees zijn Jordan in de achterkant van de McLaren. Hierdoor spinde Montoya en kon Alonso tot vlak achter de Colombiaan terugkomen. De volgende ronde vloog Montoya door een kapotte diffuser met onderstuur uit de bocht. Hierdoor wist Alonso toch nog tweede te worden.

Volledige uitslag

positiecoureurteamtijduitvalreden
1Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes 1:24:34.454-
2Fernando AlonsoRenault F1 + 18.609-
3Juan Pablo MontoyaMcLaren Mercedes + 19.635-
4Giancarlo FisichellaRenault F1 + 37.973-
5Jenson ButtonBAR Honda + 39.304-
6Jarno TrulliToyota F1 + 55.420-
7David CoulthardRed Bull Racing + 1:09.296-
8Christian KlienRed Bull Racing + 1:11.622-
9Takuma SatoBAR Honda + 1:49.987-
10Rubens BarrichelloScuderia Ferrari + 1 ronde-
11Jacques VilleneuveSauber Petronas + 1 ronde-
12Ralf SchumacherToyota F1 + 1 ronde-
13Robert DoornbosMinardi F1 + 3 ronden-
14Narain KarthikeyanJordan Grand Prix + 3 ronden-
15Tiago MonteiroJordan Grand Prix + 3 ronden-
-Christijan AlbersMinardi F1- opgave
-Michael SchumacherScuderia Ferrari- opgave
-Nick HeidfeldBMW Williams F1- opgave
-Felipe MassaSauber Petronas- motor
-Mark WebberBMW Williams F1- opgave