Hockey: Nederland Europees kampioen

Michel (Baraja)
De Nederlandse hockeyvrouwen zijn in Dublin voor de zesde keer Europees kampioen geworden. In een reprise van de finale van de Olympische Spelen was Duitsland de mindere:
2-1.

Het team van bondscoach Marc Lammers startte zeer voortvarend aan de eindstrijd. Al na tien minuten leidde Oranje met 2-0. De doelpuntenmakers waren Ellen Hoog en Minke Booij. De pas 19-jarige Hoog rondde een mooie aanval knap af en Booij scoorde vanuit een rebound na een strafcorner. De voorsprong van Nederland had nog hoger kunnen uitvallen als Kim Lammers oog in oog met de Duitse doelman wat koelbloediger was geweest.

Na 23 minuten kwam de spanning weer terug in de wedstrijd. Door een benutte strafcorner van Natascha Keller mochten de Duitsers weer hoop koesteren. In het tweede bedrijf domineerde opnieuw Nederland, maar werd er geen gaatje gevonden in de hechte Duitse defensie. In de laatste minuut kreeg Duitsland nog een grote kans, maar Scheepstra bracht op de lijn redding.

Met de 2-1 zege op Duitsland nemen de hockeyvrouwen revanche voor de Olympische finale in Athene. Toen verloor Oranje met dezelfde cijfers. Sinds het eerste EK van 1984 heeft Nederland nu zes van de zeven edities gewonnen. Alleen in 1991 in België werd met Engeland een ander land kampioen. Nederland eindigde dat jaar als vierde.