"PSV verkocht spelers aan fondsen"

Michel (Baraja)
PSV heeft tussen 2000 en 2004 veertien spelers buiten hun medeweten verkocht aan beleggingsfondsen, zo meldt de Volkskrant. Met het geld van de investeerders kocht PSV spelers als Van Bommel, Kezman en Robben. De directie van PSV heeft dit bevestigd.

Met de investeringen was zo’n dertig miljoen euro gemoeid. In juridisch opzicht waren de veertien spelers eigendom van PSV, maar economisch was PSV maar voor de helft eigenaar van de voetballers. Die andere helft bestond uit de beleggingsfondsen Starsport, VNR1 en VNR2. VNR is de afkorting van het clublied (vooruit nu roodwitten) van PSV.

Omdat de winsten uit de verkoop van spelers tegenvielen ontstonden grote spanningen tussen PSV en de investeerders. In 2004 heeft PSV de beleggers deels uitgekocht. Zo werden de transferrechten van Van Bommel en Vogel teruggekocht, hetgeen tot grote verliezen leidde bij de huidige landskampioen. De verkoop van Robben naar Chelsea leverde de beleggers 4,5 miljoen euro netto op. Oud-voorzitter Harry van Raaij erkent dat er onrust ontstond over de wijze waarop PSV de beleggers heeft uitgekocht.

Volgens betrokkenen waren de betreffende voetballers van deze constructies niet op de hoogte. Van Raaij heeft de namen van de spelers nooit willen onthullen. Adil Ramzi, in het verleden actief voor PSV, vindt dat niet kloppen: ”Ik had wel willen weten wie er geld aan mij verdiende.” Twee weken ontstond er beroering nadat het AD onthulde dat de Feyenoord-spitsen Kuijt en Kalou aan een investeringsmaatschappij zouden zijn verkocht. Dit bericht bleek echter niet te kloppen en de krant kwam met een rectificatie.