Gerolsteiner boven op "dak Pro-Tour"

De koninginnerit van de Deutschland Tour reed vandaag met de verschrikkelijk lastige Rettenbachferner-klim richting het dak van de Pro-Tour, namelijk de gletsjer van het Oostenrijkse Sölden. En dat bleek een kolfje naar de hand van de Duitse ploegen. Levi Leipheimer bleek de sterkste voor zijn ploegmaat en thuisrijder Georg Totschnig. Jan Ullrich werd op een goeie driekwart minuut derde.

De Rettenbachferner was met zijn ruim 2600 meter niet alleen de hoogste klim van het seizoen, maar wellicht ook veruit de zwaarste. Het regende dan ook opgaves vandaag met als opvallenste namen de Spanjaard Zubeldia en de Belg Gilbert.

In de aanloop naar de klim werden drie vroege vluchters gegrepen, maar op de klim nam na een demarrage van Axel Merckx T-Mobile meteen het roer over. De Italiaan Fertonani ging er evenwel nog even vandoor maar toen versnelde Jan Ullrich zelf. Enkel Totschnig, Jaksche, Evans en Leipheimer konden volgen.

De moordende klim zorgde er ook voor dat in de eindfase eerst bij Jaksche, en later bij Evans en "Derr Jan" zelf het licht uitging. Het Gerolsteiner duo Leipheimer-Totschnig stak nog een tandje bij en bleek veruit het sterkste front vandaag.

Even dachten de Oostenrijkers bij de aankomst op een zege van hun landgenoot Totschnig, maar ook die moest in de laatste kilometer buigen voor het verschroeiende tempo van zijn ploegmaat Levi Leipheimer.

In de achtergrond zagen we nog Pro-Tour leider Di Luca in het gezelschap van de Belg Van Huffel op bijna 4 minuten 11de worden, van de Nederlanders kwam Pieter Weening als eerste op een 17de plaats over de streep.

Rituitslag:
1.L.Leipheimer (VS) 172km in 5u11'57"
2.G.Totschnig (Oos) op 14"
3.J.Ullrich (Dui) 50"
4.C.Evans (Aus) 1'12"
5.J.Jaksche (Dui) 1'24"
6.T.Valjavec (Sln) 1'41"
7.S.Raisin (VS) 2'46"
8.M.Fertonani (Ita) 2'48"
9.F.Jeker (Zwi) 3'06"
10.P.Sinkewitz (Dui)

Klassement:
1.L.Leipheimer (VS) in 19u17'03"
2.G.Totschnig (Oos) op 17"
3.J.Ullrich (Dui) 54"