San Sebastian: winst Zaballa

Michel (Baraja)

Constantino Zaballa heeft verrassend de 25e editie van de Clasica San Sebastian gewonnen. De Spanjaard van Saunier Duval ontsnapte drie kilometer voor de finish uit een kopgroepje van zeven renners.

In de negentiende wedstrijd van de ProTour moest 227 kilometer worden afgelegd op een lastig parcours met zes hellingen, waarvan de Alto de Jaizkibel op 36 kilometer van de aankomst traditioneel de lastigste is. Na vele aanvallen onstond er na zestig kilometer een kopgroep van acht man die tot de voet van de Jaizkibel het beeld van de koers zou bepalen. Die acht waren Moreau, Tauler, Barry, Vila, Laiseika, Lobato, Facci en Kessler.

Op de Jaizkibel (8,5 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,4%) ontplofte zoals ieder jaar de koers. De acht leiders werden snel weer ingelopen door de hoofdmacht, waar al vele demarrages plaatsvonden. Vooral Rabo-renner Denis Menchov was erg actief: hij kwam alleen voorop. Daarachter vormde zich een groepje van acht man, waaronder Sastre, Zubeldia, Rebellin en Leipheimer.

In de afdaling van de Jaizkibel vond er echter weer een grote hergroepering plaats. Zo’n dertig man zouden om de zege gaan strijden. Op de laatste lastige klim van de dag, de Gurutze, leek een aanval van Menchov, Rebellin, Garzelli en Rodriguez succesvol, maar vooral Sastre en Leipheimer zorgden ervoor dat het peloton de aansluiting weer hervond.

Met een vlak gedeelte van zo’n tien kilometer voor de boeg leek een sprint in de maak, maar een zevental renners plaatste uiteindelijk de beslissende vlucht: Zubeldia, Bru, Rodriguez, Mazzoleni, Moncoutié, Garzelli en Zaballa. Op een stuk van vals plat demarreerde Zaballa uit deze groep en werd nooit meer teruggepakt. Het peloton eindigde nog zeer dicht op de achtervolgers, waar Rodriguez (ook al van Saunier Duval) en Mazzoleni in de sprint de plaatsen twee en drie voor zich opeisten.

Voor de 27-jarige Zaballa is het zijn vijfde overwinning uit zijn loopbaan. Vorig jaar was hij al de beste tijdens een rit van de Vuelta. Verder won hij etappes in de ronden van Aragon en Portugal en boekte hij winst in de Tour de l’Avenir. Wat opviel was dat de echte toppers zich vandaag niet lieten zien. Van Di Luca, Cunego en Basso werd meer verwacht. Bettini stapte onderweg zelfs af. Maandag alweer begint met de Ronde van Duitsland de volgende ProTour-koers.


Uitslag Clasica San Sebastian:

Positie:Naam:Land:Team:Tijd:
1C. ZaballaSPASAU5.24.18
2J. RodriguezSPASAU0'31''
3E. MazzoleniITALAM0'31''
4S. GarzelliITALIQ0'31"
5Y. BruSPAKAI0'31"
6D. MoncoutiéFRACOF0'31"
7H. ZubeldiaSPAEUS0'31"
8U. YusSPABOU0'40"
9L. BertagnolliITACOF0'40"
10S. SanchezSPAEUS0'43"