Madison wint bij het verspringen

Michel (Baraja)
Tianna Madison heeft Amerika opnieuw een gouden medaille bezorgd op het WK Atletiek. De pas 19-jarige atlete verraste de complete verspring-elite vanavond.

Madison deed voor het eerst mee aan een groot toernooi, maar had geen plankenkoorts. Al in de kwalificaties liet ze zien over een topvorm te beschikken. Ondanks dat gegeven (en het feit dat Tatiana Lebedeva en Irina Simagina afwezig waren) gold ze niet als dé uitgesproken favoriet. Die rol leek ook meer bij de ervaren Barber en Kotova te passen.

Maar de kampioen van 2003 Barber en Kotova zagen Madison bij haar vijfde poging een afstand van 6,89 meter noteren. Dat bleek genoeg voor goud, want Kotova kwam niet verder dan 6,79 meter. Barber werd nog derde met een sprong van 6,76 meter. De Française pakte ook al een zilveren medaille op de zevenkamp. Madison was uitzinnig na haar overwinning: ”Ik voelde totaal geen druk toen ik hier kwam. Ik was zowel fysiek als mentaal in goede conditie, dat gaf me vertrouwen.” Madison’s sprong was wel de slechtste winnende sprong ooit tijdens wereldkampioenschappen.

Uitslag Verspringen Vrouwen:
1 Tianna Madison USA 6.89 (PB)
2 Tatyana Kotova RUS 6.79
3 Eunice Barber FRA 6.76
4 Yargelis Savigne CUB 6.69
5 Anju Bobby George IND 6.66
6 Oksana Udmurtova RUS 6.53
7 Grace Upshaw USA 6.51
8 Kelly Sotherton GBR 6.42