Eneco Tour: De klucht duurt voort

Bram (Chiel-Montagne)
De organisatie van de Eneco Tour blijft dit jaar weinig bespaard. Werd zondag nog het peloton de verkeerde kant opgestuurd, deze morgen was er ophef over de rechtmatige eigenaar van de bergtrui. Discovery Channel dacht dat Jason McCartney deze eer toekwam, maar niets was minder waar.

Christian Vandevelde, die afgelopen zondag de trui overnam van de Duitser Eric Baumann, begon vandaag met de trui om zijn schouders aan de zesde etappe van de Eneco Tour. Dat terwijl McCartney gisteren na afloop van de vijfde rit nog gehuldigd werd als nieuwbakken 'bergkoning'.

"Het is echt een lachertje", vond ploegleider Dirk Demol dan ook deze morgen. Maandag had 'zijn' Amerikaan er immers alles voor gedaan om de bergtrui te pakken te krijgen, en hij leek daarin ook geslaagd. McCartney, die zondag nog vijf punten achterstond op zijn landgenoot, pakte in de vijfde rit immers tien punten, waardoor hij er vijf voorstond.

"Maar na 70 kilometer zei een koerscommissaris me dat hij er nog altijd een achterstond", mopperde Demol, die daarover niet was ingelicht door de koersdirectie. Dit in tegenstelling tot zijn collega Tristan Hoffman van CSC. " Maar goed, ik zei Jason op de laatste helling nog punten moest pakken en dat deed hij ook."

Na afloop van de rit was de ploegleiding van Discovery dan ook in haar nopjes met de bergtrui van McCartney. Na de vijfde etappe waren immers geen bergpunten meer te pakken, en de overwinning in het bergklassement leek een feit. Totdat Demol gisteravond slecht nieuws kreeg.

In het hotel van de Amerikaanse formatie kwam de volgende fout van de organisatie boven water. "Om 10 uur gisteravond kwam nog iemand vertellen dat de jury nog een fout had gemaakt. Vandevelde was als vierde boven gekomen op de Côte de Berinzenne en dat had de organisatie niet gezien."

Vandevelde behoorde dan ook gisteren als bergkoning gehuldigd te worden en niet McCartney. Om de fout alsnog te herstellen draaide de organisatie van de Eneco Tour vandaag dan ook de rollen om: McCartney werd zijn trui ontnomen en Vandevelde kreeg zijn 'oude' tricot, de bergtrui, weer terug.