Van Dijk boekt 'bevrijdende' zege in Hoogstraten

Bram (Chiel-Montagne)
Stefan van Dijk heeft de zesde etappe in de Eneco Tour gewonnen. De Nederlander klopte in de straten van Hoogstraten landgenoot Van Heeswijk en de Italiaan Cadamuro in de spurt.

Voor het eerst deze ronde liet Pluvius de regen achterwege en was er tijd voor zon. Het mooie weer deed negentien renners besluiten om, na circa twintig kilometer al, in de aanval te gaan. Onder hen de Nederlanders Bos, Knaven, De Kort, Veneberg en enkele mannen van de streek: de Belgen Omloop en Nuyens.

De kopgroep behaalde een maximale voorsprong van 2.30, maar het was geen van de negentien namen gegeven om als eerste aan te komen in Hoogstraten. Op 27 kilometer van de meet werden de laatste vluchters opgeslokt door het peloton, dat werd aangevoerd door Davitamon - Lotto.

De Belgische formatie zette Steels vervolgens perfect af in de laatste rechte lijn, maar Van Dijk kwam snel uit het wiel van de Belgische sprinter en zorgde zodoende na veel ereplaatsen voor het eerste succes van MrBookmaker.com in deze Eneco Tour.

"Ik voelde me de hele week al goed. Maar in de spurt is je startpositie altijd belangrijk. Vandaag zat ik echt goed en dan weet ik dat ik kan meestrijden voor de winst. Deze zege maakt heel veel los, het is een kleine bevrijding", aldus de winnaar.

Het klassement wordt na vandaag nog steeds aangevoerd door Rik Verbrugghe. Tweede staat Allan Davis en derde Erik Dekker, die vandaag bij een bonificatiesprint weer twee seconden wist te pakken op de Belgische leider. De slotetappe, een tijdrit over 26,3 kilometer in de straten van Etten-Leur, zal morgen dan ook beslissen wie de eerste Eneco Tour op zijn palmares mag bijschrijven.

Uitslag zesde etappe Sint-Truiden - Hoogstraten (196 km):

Pos.Nr.NaamTeamLandTijd
1 217S. Van DijkMr. BookmakerNED4.10.37
2 037M. Van HeeswijkDiscovery ChannelNEDz.t.
3 141S. CadamuroDomina VacanzeITAz.t.
4 016T. SteelsDavitamon-LottoBELz.t.
5 138M. ZanottiLiquigas-BianchiITAz.t.

Klassement na zesde etappe:

Pos.Nr.NaamTeamLandTijd
1 028R. VerbruggheQuickstepBEL
2 163A. DavisLiberty-SegurosAUS0'05"
3 001E. DekkerRabobankNED0'13"