Zilver voor Rutger Smith

Michel (Baraja)
Rutger Smith heeft een zilveren medaille veroverd bij het kogelstoten. De 24-jarige Groninger moest alleen de ontketende Amerikaan Nelson voorlaten.

Smith stootte al bij zijn eerste van zes pogingen 21,29 meter, slechts twaalf centimeter onder zijn persoonlijk record. Na dit zeer goede begin zette de Nederlander nog enkele knappe prestaties neer, zoals een 21,23 en een 21,04. Alleen Adam Nelson was Smith de baas. De Amerikaan kwam tot een formidabele afstand van 21,73. Het brons ging naar de Duitser Ralf Bartels, die nooit een serieuze bedreiging werd voor onze landgenoot. Favoriet Christian Cantwell (dit jaar al beter dan 22 meter) viel tegen en werd vijfde.

Vanmorgen al tijdens de kwalificaties verkeerde Smith in een blakende vorm. Tijdens zijn eerste poging haalde hij al de eis om mee te doen aan de finale. Even daarvoor raakte hij geblesseerd aan zijn knie en overwoog een moment het WK te laten schieten. Zijn fysiotherapeut stelde hem echter gerust zodat de man uit Leek Nederland een medaille bezorgt op een WK atletiek.

Voor Nederland is dat de vijfde medaille ooit op een WK. De laatste medaille kreeg het estafetteteam op de 4X100 meter in 2003 in de schoot geworpen, omdat Groot-Brittannië zijn medaille moest inleveren wegens een dopingrel rond Dwain Chambers. In het verleden behaalden verder Bert van Vlaanderen, Rob Druppers en Erik de Bruin een plak voor ons land tijdens de wereldkampioenschappen atletiek.

Uitslag finale kogelstoten:
1. Adam Nelson (USA) 21.73
2. Rutger Smith (Ned) 21.29
3. Ralf Bartels (Dui) 20.99
4. Yuriy Bilonoh (Oek) 20.89
5. Christian Cantwell (USA) 20.87
6. Andrei Mikhnevich (Wru) 20.74
7. Joachim Olsen (Den) 20.73
8. Ville Tiisanoja (Fin) 20.57