ProTour in 2006 zonder grote rondes

Michel (Baraja)
De ProTour wordt in 2006 helemaal uitgekleed. De internationale wielerbond UCI kon geen akkoord bereiken met ASO (het samenwerkingsverband van de drie grote rondes).

Volgens UCI-voorzitter Hein Verbruggen stelt ASO (Amaury Sport Organisation) onmogelijke eisen: ”Ik ben klaar met ASO. Hun bemoeienis is nu voorbij. Ik ben blij dat ik er niets meer mee heb te maken. Met de arrogantie waarmee ASO iedereen tegemoet treedt, valt niets te beginnen.” In 2004 waren er ook al grote problemen met de grote drie wielerrondes (Giro, Tour en Vuelta), maar toen kon het conflict nog ternauwernood worden opgelost.

Nu zal de ProTour in fors afgeslankte vorm verder gaan. De ASO organiseert namelijk niet alleen de grote rondes, maar ook enkele andere koersen zoals Parijs-Nice, de Tirreno-Adriatico en Parijs-Tours. De UCI dreigt nu tijdens de Giro en Vuelta ProTour-koersen te organiseren, waar alle twintig topteams verplicht aan moeten deelnemen. Gedacht wordt onder meer aan een ‘Ronde van Centraal Europa’. De Tour zal echter geen concurrentie krijgen van andere wedstrijden. De huidige ProTour-ploegen staan overigens unaniem achter de UCI.