Smith naar finale, Godina niet

Michel (Baraja)
Rutger Smith heeft zich vanochtend gekwalificeerd voor de finale van het kogelstoten tijdens de wereldkampioenschappen atletiek. De Groninger haalde al bij zijn eerste poging de eis van 20,25 meter.

Enkele minuten voor aanvang van de kwalificatieronde overwoog Smith zich nog terug te trekken wegens een blessure aan zijn knie. Eenmaal toch in actie kwam Smith bij zijn eerste poging al tot een afstand van 20,26 meter, genoeg voor kwalificatie voor de finale. De noorderling is opgelucht dat zijn blessure meeviel: ”De fysiotherapeut is er bij geweest en die heeft gezegd dat ik in mijn knie niets kapot kan maken. Het is slechts verrekt, al zal het bij het stoten nog wel even pijn blijven doen.”

Smith is één van de kanshebbers op een medaille, zeker nadat John Godina sensationeel werd uitgeschakeld. De wereldkampioen van 2003 kwam niet verder dan 19,54 meter. Godina is ook de leider van de wereldranglijst en de enige kogelstoter die in 2005 meer dan 22 meter stootte. Vanavond is vanaf 20.00 uur de finale.