WRC: Grönholm aan de leiding in thuiswedstrijd

Roel (jozef444)
Gisteravond begon ronde tien van het World Rally Championship. Het komend weekeinde rijden de coureurs op de proeven van de Neste Rally Finland. Deze rally, die vroeger bekend stond als de 1000 meren rally, is één van de snelste gravel rally’s op de kalender. Ook zijn er veel jumps op de proeven te vinden waardoor het zowel voor de rijder als voor de auto een zware rally is.

Stage 1
De eerste stage van de rally van Finland was de Killeri Super Special Stage. Zoals te verwachten op een super special waren de verschillen onderling erg klein. Solberg won de proef voor Rovanperä op 0.6 sec. Op de derde plaats eindigden Schwarz en Grönholm met een achterstand van 0.7 sec. Loeb werd zevende op de proef, maar de eerste acht rijders zaten binnen een seconde van de leider dus veel schade heeft de Fransman nog niet opgelopen.

Stage 2
Vanochtend begon de rally dan echt met de eerste snelle proef van de dag, Lankamaa. De eerste drie coureurs waren erg snel, zij deden over de proef van 25 km. slechts 12 min. Velen hadden verwacht dat Grönholm de snelste tijd neer zou zetten maar hij eindigde als tweede op 0.4 sec. van Loeb. De Fransman haalde een gemiddelde snelheid van 125.4 km/h, ongekend snel. Ook Solberg liet zien dat hij voor de winst ging door een derde tijd neer te zetten.


Eén van de vele jumps die er op de proeven van Finland te vinden zijn

Stage 3
Grönholm liet op de derde stage meteen zien dat hij in zijn thuis race aan t werk is. De Fin pakt de overwinning en neemt meteen de leiding in het klassement met 4.2 sec. voorsprong over van Loeb. Teamgenoot van Grönholm, Märtin, finisht als tweede. Loeb pakt de derde plaats maar weet nog wel meer tijd op Gardemeister te pakken die als vierde eindigt. Solberg probeerde om mee te kunnen komen met de leiders maar hij laat een teleurstellende zesde tijd noteren. Hij blijft derde in het algemeen klassement.

Stage 4
Stage vier is de Ruuhimaki stage, met 7.57 km. de kortste proef op de super special na. Het maakt Grönholm allemaal niets uit, hij pakt opnieuw de overwinning op de stage met een kleine voorsprong van 0.4 sec. op Loeb. Solberg werd derde op de proef, Gardemeister finishte achter de Noor om opnieuw een vierde plek te pakken. De Ford rijder staat nu op een vijfde plek in het algemeen klassement op slechts 0.9 sec. van Märtin op plaats vier.

Stage 5
Na de eerste service van de dag gingen de coureurs en hun navigatoren op weg naar stage vijf. Opnieuw weet Grönholm de stage te pakken voor Loeb. De Fransman is op de proef dan wel tweede maar verliest slechts 3.8 sec. op de Fin, en dat over een parcours van 34 km. Solberg kan niet aanpikken bij de twee leiders in het klassement, wel is hij sneller dan iedereen die achter hem zit en hij finisht dan ook op de derde plek.


Solberg in actie met zijn Impreza WRC

Stage 6
Na de reeks van stage overwinningen van Grönholm was het nu de beurt aan Solberg om de snelste tijd op de proef neer te zetten. De Subaru rijder was 1.6 sec. sneller dan Loeb en verkleinde hierdoor zijn achterstand op de leiders. Grönholm finishte slechts op een zevende tijd op 8.1 sec. van Solberg, Loeb’s achterstand op de Fin is geslonken tot minder dan twee seconden. Markko Märtin pakte de derde tijd op de proef, hierdoor vergrootte de Peugeot rijder zijn voorsprong op de nummer vijf in het klassement, Gardemeister.

Stage 7
De Vellipohja stage was dezelfde stage als nummer vijf. Veel navigatoren klaagden na afloop van de proef dat ze last hadden van de harde landingen na de jumps. Nu moest men dus weer opnieuw over de proef en het was maar de vraag of de coureurs in zouden houden ten koste van een snellere tijd.

Grönholm pakte opnieuw de snelste tijd, hij bouwde hiermee zijn voorsprong in het algemeen klassement weer uit met 2.6 sec. ten opzichte van Loeb die als tweede eindigde. Gardemeister pakte de derde tijd met een voorsprong van slechts 0.1 sec op de nummer vier, Petter Solberg.


Rovanperä op de proeven met de Lancer WRC

Stage 8
Stage acht bezorgde Solberg niet zijn tweede overwinning van de dag. De Noor vloog van de weg en beschadigde zijn ophanging daardoor. Hij verloor meer dan 20 sec. op Loeb, die de snelste tijd op de proef klokte. Hierdoor valt Solberg terug tot achter Märtin in het algemeen klassement. De Peugeot rijder eindigde op de derde plaats net achter zijn teamgenoot Grönholm op plaats twee.

Stage 9
Peugeot sloot met een goed gevoel de eerste dag af. Grönholm en Märtin zetten de twee snelste tijden neer op de Killeri Super Special stage. Dit was alweer de vijfde stage overwinning van de Fin in deze rally. Hiermee vergroot hij zijn voorsprong op Loeb naar 5.9 sec. Solberg had nog steeds problemen met zijn beschadigde Impreza. Hij finishte niet in de top tien en viel in het algemeen klassement terug tot achter Gardemeister op plaats vier met een achterstand van 0.1 sec.

Morgen is dag twee van de rally waarbij Loeb in de aanval zal moeten om zijn reeks van rally overwinningen door te zetten. Grönholm zal er echter alles aan doen om zijn voorsprong uit te bouwen en zijn thuiswedstrijd te winnen.

Tussenklassement Neste Rally Finland na dag 1

positiecoureurteamtijdachterstand
1M. GrönholmPeugeot1:12:01.8-
2S. LoebCitroën1:12:07.75.9
3M. MärtinPeugeot1:12:49.247.4
4T. GardemeisterFord1:12:53.751.9
5P. SolbergSubaru1:12:53.852.0
6M. HirvonenFord1:13:13.61:11.8
7H. RovanperäMitsubishi1:13:54.81:53.0
8F. DuvalCitroën1:14:11.62:09.8
9H. SolbergFord1:14:26.72:24.9
10J. TuohinoSkoda1:14:57.02:55.2