Riis: "Basso klom beter dan Armstrong"

Michel (Baraja)
Net als in 2004 was Ivan Basso ook in 2005 de enige die met Armstrong meekon in de Pyreneeën. Volgens Bjarne Riis klom Basso zelfs beter dan de Amerikaan. De nog altijd maar 27-jarige Basso lijkt in het gat te springen dat Armstrong volgend jaar nalaat.

Basso is heel duidelijk in zijn commentaar na afloop van de vijftiende rit: ”Lance en ik waren de sterksten op de beklimmingen. Het feit dat we samen finishten bewijst dat. Tot nu toe ben ik heel tevreden over deze Tour. Alleen de tweede plaats in de ploegentijdrit beschouw ik als een teleurstelling.” De kopman van CSC weet zich nog niet zeker van de tweede plaats: ”Ik ga met vertrouwen de laatste week in, maar er komen nog enkele lastige etappes. Het klassement van nu zegt veel, maar ik ben nog lang niet zeker van die tweede stek.”

Die terughoudendheid is logisch gezien Basso’s ervaringen van vorig jaar in de laatste tijdrit. Toen kwam hij met onvoldoende voorsprong op Klöden de bergen uit en verloor hij zijn tweede plaats aan de Duitser. Nu lijkt Basso echter een geruststellende marge van 3.12 op Ullrich te hebben. De Italiaan is bovendien sterk verbeterd in het rijden tegen de klok. In de Giro klopte hij in een 34 kilometer lange tijdrit erkende hardrijders als Zabriskie, Gonchar en Karpets.

Basso’s ploegrijder Riis is zeer tevreden over de prestaties van zijn kopman:
”Fantastisch wat Ivan de voorbije twee dagen deed. Onze kopman was vandaag als klimmer zelfs beter dan Armstrong. Alleen is dat niet voldoende om Lance los te rijden. Alles liep zoals we het vanmorgen hadden besproken. Sörensen, Julich en Sastre isoleerden de hoofdrolspelers bij de andere ploegen. Ivan was eigenlijk al van plan op de Peyresourde te gaan, maar daar stond er te veel tegenwind. Ik blijf erin geloven, ook al is Armstrong nog altijd sterk. Er volgen nog enkele pittige etappes door het Centraal Massief.”