Pereiro: "Beste heeft niet gewonnen"

Michel (Baraja)
George Hincapie kan het niet geloven: winnen op Pla d’Adet. Na zeven jaar trouwe dienst bij Lance Armstrong wint de superknecht dan eindelijk zijn etappe. Oscar Pereiro daarentegen is niet te spreken over de tactiek van de Amerikaan.

Na zijn twee etappezeges in de Dauphiné Libéré, de winst in Kuurne-Brussel-Kuurne en een tweede plaats in Parijs-Roubaix leverde Hincapie vandaag zijn opvallendste prestatie van dit seizoen. De knecht, die zes Tours won met Armstrong, kan het niet geloven: ”Het is ongelooflijk dat ik de moeilijkste etappe heb gewonnen. Eerst wilde ik wat vooruit rijden om in de finale Lance te kunnen bijstaan. De voorsprong groeide en groeide echter en toen zei mijn ploegleider Bruyneel: jullie worden niet meer bijgehaald.”

Pereiro probeerde enkele keren aan te vallen op de slotklim om de rappe Amerikaan te lossen, maar hij faalde in die opzet en werd tweede. De coureur van Phonak is niet blij met de tactiek van Hincapie: ”De Tour is een zware sportcompetitie, maar helaas wint niet altijd de beste. Hincapie deed niets anders dan volgen. Ik probeerde hem te lossen, omdat ik kansloos ben in een sprint. We spraken nog met elkaar in het Spaans, hij zei dat we evenveel moesten werken, maar ik reed bijna de hele klim op kop.”

Michael Boogerd werd vandaag knap vierde na een lange vlucht. De Nederlander is realistisch: ”Zij waren net een maatje te groot. Zaterdag eindigde ik vóór al die gasten. Ik heb toen, denk ik, te veel werk verricht.’’ In het algemeen klassement is Boogerd de beste Nederlander met een 23e plaats op bijna een half uur van Armstrong.