Armstrong wacht nog op etappewinst

Michel (Baraja)
Lance Armstrong lijkt een zevende Tourzege met nog twee bergritten en één tijdrit nauwelijks nog te kunnen ontgaan, zeker na zijn prestatie van vandaag. De Amerikaan is wel gefrustreerd dat hij nog steeds geen etappe heeft gewonnen.

Armstrong had nog een appeltje te schillen met het Plateau Bonascre, de col waar vandaag de aankomst lag. In 2003 werd Armstrong op dezelfde col namelijk gelost door Jan Ullrich en moest hij bijna twintig seconden toegeven op de Duitser. Armstrong dacht tijdens de rit echter niet aan die ervaring: ”Ik dacht niet terug aan de Tour van 2003, wel aan mijn trainingsrit van zes weken geleden, die een stuk beter verliep dan toen in de Tour. Wel waren de omstandigheden bijna exact gelijk als twee jaar geleden, met mij, Basso en Ullrich in gevecht. Bovendien was het toen ook onverdraaglijk heet.”

Ondanks zijn sterke optreden bleef Armstrong opnieuw verstoken van etappewinst. De laatste keer dat hij zo lang moest wachten op een individuele zege was in 2000, toen hij pas in de laatste tijdrit een dagzege boekte. Het begint de Amerikaan te irriteren: ”Misschien kan ik morgen winnen of anders met de tijdrit in Saint Etienne. Als er morgen weer een groep van tien tot vijftien renners wegrijdt moet ik ook mijn team sparen en controleren, we moeten immers nog steeds rekening houden met aanvallen van de concurrentie.”

Armstrong was verder nog onder de indruk van zijn tegenstanders Basso en Ullrich: ”Ze hebben beide een goede prestatie neergezet. Eerlijk gezegd had ik ook wel verwacht dat ze het beter zouden doen dan in de Alpen. Ik vond Basso nog sterker dan Ullrich, hij reed erg hard op kop. Ik ben blij dat ik op het eind nog wat seconden pakte op Ullrich, je weet nooit waar ze later nog goed voor zijn.”