Fans beslissen mee over kwalificatie

Wouter (ziggyziggyziggy)
De Formule 1-teams, verenigd in de FOM (Formula One Manufacturers), hebben een enquete online gezet waarbij bezoekers kunnen meebepalen over de opzet van de kwalificatie in 2006.

Op de officiële Formule 1-site kunnen fans kiezen voor drie mogelijke kwalificatiesystemen: een 'vrije' kwalificatie van 60 minuten, een soort Superpole (deels vergelijkbaar met de DTM) en de huidige opzet.

Bij de eerste optie bestaat de kwalificatie uit twee sessies van 25 minuten, gescheiden door een pauze van 10 minuten. Coureurs moeten in beide sessies een tijd neerzetten en deze tijden worden bij elkaar opgeteld om de gridpositie te bepalen. De hoeveelheid brandstof is vrij, het aantal rondes die gereden mogen worden ook.

Het tweede systeem lijkt op de Superpole, zoals deze in de DTM wordt gehanteerd. Hierbij wordt een kwalificatie van een uur opgedeeld in drie delen, twee maal een kwartier en nog een half uur. Alle coureurs zetten een tijd neer in het eerste kwartier en worden de plaatsen zestien tot en met twintig definitief bepaald. Hierna zetten de vijftien snelste coureurs in het tweede deel opnieuw een tijd neer, wat de plaatsen elf tot en met vijftien bepaalt. De tien snelste coureurs bepalen in het laatste half uur opnieuw de top tien. Ook hier zijn geen grenzen aan het brandstofniveau en het aantal rondes.

De derde keuze is het behoud van het huidige kwalificatiesysteem, waarbij in een uur iedere coureur om beurten één rondetijd neerzet. Tenslotte kunnen bezoekers ook kiezen voor de optie "geen voorkeur".