BAR en Toyota buigen testakkoord

Wouter (ziggyziggyziggy)
BAR en Toyota hebben een manier gevonden om het testakkoord, dat bijna alle Formule 1-teams hebben gesloten, deels te ontduiken. Hierdoor kunnen ze in de praktijk met meer auto's testen dan afgesproken.

In het gentleman's agreement dat negen teams hebben gesloten, staat dat teams met niet meer dan twee wagens tegelijk mogen testen. Hierdoor hoeven er minder technici worden ingezet tijdens de tests, wat de kosten drukt voor de teams.

Toyota en BAR hebben deze week echter meer dan twee wagens meegenomen naar de tests in Jerez. Terwijl Toyota drie auto's beschikbaar heeft gesteld, heeft BAR zelfs vier wagens bij zich. Beide teams zorgen er echter voor dat ze niet meer dan twee wagens tegelijk op de baan hebben, zodat ze officieel voldoen aan de gemaakte afspraken.

De andere teams zijn verbolgen over deze praktijken. Zo hebben McLaren en Williams gisteren een deel van hun tests niet kunnen uitvoeren door technische problemen met hun wagens. Omdat er geen andere auto beschikbaar was, moesten ze een deel van het testprogramma laten schieten.

Verwacht wordt dat ook de andere teams het voorbeeld van Toyota en BAR zullen volgen en meer wagens mee zullen nemen naar volgende tests. Hoewel officieel toegestaan, zal dit toch indruisen tegen het principe van het testakkoord, aangezien dit betekent dat er ook meer teampersoneel beschikbaar moet worden gesteld voor de tests.