Fransen hopen op succes op feestdag

Michel (Baraja)
De Fransen hopen vandaag op Quatorze Juillet hun eerste dagsucces te kunnen vieren. Frankrijk staat na elf etappes nog steeds met lege handen.

Op zich moet het parcours veel Franse renners liggen: het is niet te lastig met slechts vijf hellingen van lagere categorieën. Het lijkt een typische overgangsrit te worden met kans voor vluchters. De ogen in Frankrijk zijn dan al snel gericht op Patrice Halgand, David Moncoutié en wellicht Sandy Casar. Thomas Voeckler lijkt in heel slechte doen in deze Tour. De Fransen hebben nog steeds geen rit op zak. De laatste Tour dat geen enkele Fransman een etappe won was in 1999. Gisteren gaf ook hun sprinter Jean-Patrick Nazon op.

De laatste Fransman die een etappe wist te winnen in de Tour was David Moncoutié. Hij was de beste in de elfde rit van de Tour van 2004. Een dag eerder bracht Richard Virenque met een mooie vlucht Frankrijk in extase door op de nationale feestdag te winnen. In 2001 won ook Laurent Jalabert op de Franse feestdag, hetzelfde deed Brochard in 1997. Drie jaar geleden was het een Nederlandse bedoening op 14 juli, toen Kroon de rit won en hij Knaven en Dekker voorbleef.