Valverde: "Ik ben hier om Mancebo te helpen"

Michel (Baraja)
Alejandro Valverde wordt door Lance Armstrong na zijn etappewinst van vandaag al ‘de toekomst van het wielrennen’ genoemd. Zelf blijft de coureur uit Murcia echter bescheiden en zegt dat hij vooral in dienst rijdt van Francisco Mancebo.

De 25-jarige Spanjaard staat momenteel vijfde in het algemeen klassement, op 3.16 van Lance Armstrong. Toch wil Valverde niks weten van het kopmanschap bij Illes Balears: ”Mancebo is nog steeds onze absolute kopman. Ik ben hier om ‘Paco’ te helpen. Het wordt in ieder geval niet gemakkelijk Armstrong te verslaan, want die lijkt beter dan ooit.”

Valverde, die al eens derde werd in de Ronde van Spanje, beschrijft hoe de laatste kilometers van de klim verliepen: ”Toen wij met zijn vieren voorop kwamen zei Lance dat we moesten samenwerken om zoveel mogelijk tijd op de anderen te pakken. Het was erg zwaar om aan het eind in het wiel van Armstrong te blijven; ik was klaar om te lossen, maar de emotie van het moment hield me overeind.”

Met zijn zege doet Valverde in ieder geval goede zaken in het jongerenklassement. Momenteel heeft hij een voorsprong van ruim drie minuten op Kashechkin en Popovych. De beste jongere van 2004, Vladimir Karpets, heeft al meer dan vijf minuten achterstand op zijn ploeggenoot.