Rusedski prolongeert titel in Newport

Bram (Chiel-Montagne)
Greg Rusedski heeft het toernooi van Newport op zijn naam geschreven. De Brit was in de finale van het grastoernooi op Rhode Island met 7-6(3), 2-6, 6-4 te sterk voor de Amerikaan Vince Spadea. Vorig jaar was Rusedski ook al de sterkste, evenals in 1994.

Voor beide heren was het hun eerste finale van dit seizoen. In de beginfase waren beide tennissers dan ook uitermate gefocust, wat resulteerde in een set waarbij zowel Rusedski als Spadea zijn opslag hield. De tiebreak die volgde werd een prooi voor de Brit.

Om onverklaarbare redenen stokte in de tweede set de service van Rusedski. Waar de 31-jarige Brit in de eerste set maar twee punten prijsgaf op zijn eigen service, hielpen drie dubbele fouten de 30-jarige Spadea in de derde game aan een break. In de zevende game volgde nog een break die de Amerikaan in staat stelde om de stand gelijk te trekken: 1-1 in sets.

Ook in het derde bedrijf brak Spadea als eerste door de service van Rusedski heen. In de zevende game was het raak voor de Amerikaan. Echt lang kon hij er echter niet van genieten, want Rusedski kwam in de volgende game weer langszij. Op 5-4 serveerde Spadea om in de wedstrijd te blijven, maar tevergeefs. Rusedski besliste op zijn zevende wedstrijdpunt het duel.

Pikant detail was dat sinds 2003 weer eens twee tennissende dertigers tegenover elkaar in de finale van een ATP-toernooi stonden. De laatse maal dat dat gebeurde was in San Jose in 2003 toen de 32-jarige Andre Agassi de 30-jarige Davide Sanguinetti versloeg.