Kroon nu ook in Tour bergkoning

Michel (Baraja)
Karsten Kroon heeft met de verovering van de bolletjestrui in de zesde etappe in de Tour voor een zeer bijzondere hattrick gezorgd. Ook in de Vuelta en Giro reed de Drent namelijk al rond met de trui voor de beste klimmer.

In de Ronde van Italië van 2000 viel Kroon op door elf dagen in de bergtrui te fietsen. Onze landgenoot reed voorop in de tweede etappe met aankomst in Maddaloni. Hij won niet de etappe (die ging naar Moreni) maar pakte genoeg punten om de ‘maglia verde’ te veroveren. Die behield hij toen anderhalve week, mede omdat de aanloop van die Giro vrij vlak was.

Een jaar later kon de renner van Rabobank weer pronken met een bergtrui: nu in de Ronde van Spanje. Na één dag echter verloor hij weer zijn leiderspositie in dat prestigieuze nevenklassement. Nu voltooit Kroon dus de hattrick in de Tour. Hij staat weliswaar gelijk met de Fransman Augé, maar Kroon kwam vaker als eerste boven op de cols. Morgen liggen overigens twee hellingen te wachten op de coureurs in het Tourpeloton, waarvan één van de derde categorie. Kroon kan wellicht morgen de trui behouden, maar in het weekend wachten de Vogezen op de overgebleven 187 renners in de Tour.