[Upd]Zonneveld wacht lange schorsing

Raymond (RayMania)
Mike Zonneveld wacht een lange schorsing door een blunder van zijn club NAC Breda. Een aanvraag voor dispentatie van een astmamiddel werd te laat ingediend.

De KNVB wil Zonneveld voor een half jaar schorsen vanwege het gebruik van het verboden middel Salbutamol, dit is een stof die in Ventolin zit, een medicijn voor astmapatiënten. De middenvelder lijkt de dupe te worden van een administratieve fout van NAC Breda.

Zonneveld neemt het Salbutamol al vanaf zijn jeugd en heeft tijdens dopingcontroles altijd aangegeven het middel te gebruiken. Vanaf december 2004 zijn er nieuwe internationale dopingregels opgesteld. Sindsdien moet een speler dispentatie aanvragen voor het gebruik van Salbutamol.

NAC Breda probeerde op 4 februari via de website van het NeCeDo (Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken) de dispensatie aan te vragen. Maar vanwege technische problemen lukte dat de club niet. Op 7 februari slaagde de club uit Breda er wel in en kreeg Zonneveld voor twee jaar dispensatie. Op 6 februari werd hij echter gecontroleerd en betrapt na het bekerduel met FC Utrecht.

De aanklager van de KNVB heeft Zonneveld een schikkingsvoorstel gedaan van zes maanden. Zonneveld gaat hiermee niet akkoord en heeft al een verweerschrift ingediend. Over twee tot drie weken verwacht NAC Breda uitsluitsel.

Zijn club neemt de schuld op zich en steunt Zonneveld. Directeur Theo Mommers: "Wij vinden dat hier misschien sprake is van een administratieve fout aan onze kant. Je kunt de jongen niet eerst betichten van dopinggebruik, om hem vervolgens gewoon dispensatie te verlenen. En na een eventuele schorsing zal Mike het middel gewoon gebruiken en er mee voetballen."

Update 16:00
De tuchtcomissie heeft Zonneveld vrijgesproken. De KNVB ziet af van het voornemen de middenvelder voor een half jaar te schorsen. Zonneveld kon zijn geluk niet op. "Man, wat ben ik blij! Ik wist niet eens dat er vandaag nog uitspraak zou komen, joh! Kun je nagaan hoe verrast ik was toen de trainer me het goede nieuws verteld. Echt, echt, ik ben zo blij dat dit van tafel is. Temeer daar ik me van geen kwaad bewust was. Nu kan ik me gewoon weer gaan concentreren op de voorbereiding, want ik zeg je, het traint echt niet lekker als dit je boven het hoofd hangt. Helemaal niet als je net weer terug bent van een blessure".