Kovalainen: "Druk van Renault"

Olga (Nuongirl)
Door veel mensen wordt de Fin Heikki Kovalainen gezien als het grote talent voor de toekomst. Kovalainen zit in het young driver program van Renault, en mag af en toe ook de F1-auto testen,zoals afgelopen week in het Spaanse Jerez.

"Het is aan Renault wat ik ga doen. Zij kunnen me ook naar een ander F1-team sturen, als het andere team dat goed vindt natuurlijk. Maar dan blijf ik wel een Renault-coureur, die voor een ander team rijdt. Ik weet zelf nog niet wat ik ga doen. Het is lastig, testen voor een groot team of racen voor een kleiner team. Ik weet niet wat beter is. Ik natuurlijk het liefst met een snelle auto rijden," aldus de jonge Fin.

Kovalainen rijdt dit seizoen in de GP2 en dat gaat goed. Momenteel staat hij eerste in de stand om het kampioenschap. "Het gaat aardig, maar we hebben wel wat problemen gehad. We hebben een goede kans het kampioenschap te winnen. Ik ben erg blij dat ik ook kan testen in de F1. Zo kan ik het team en de F1 zelf goed leren kennen. Ik ben de reservecoureur, dus Renault belt me wanneer ze me maar nodig hebben. Ik zit er in ieder geval bij".

Mocht Kovalainen volgend seizoen in de Formule 1 gaan racen, dan is hij de zoveelste Fin die het redt. Op de vraag waarom Finnen zo snel zijn heeft hij geen echt reden. "Geen idee. We hebben veel Finse coureurs in verschillende klassen. Ik denk dat het gewoon geluk is. Er wonen niet heel veel mensen in Finland. Je hebt wel genoeg mogelijkheden om goed te leren rijden. Maar het kan ook gewoon een generatie zijn. Misschien het over een paar jaar weer heel anders."

Veel nieuwe coureurs hebben moeite om hun budget rond te krijgen, maar Kovalainen heeft daar, dankzij Renault, geen last van. Maar dat de Fransen zijn carrière betalen heeft ook nadelen. "Ze betalen het racen voor mij, maar aan de andere kant leggen ze ook druk op me. Ze eisen van je dat je wint en als dat niet lukt, krijg je een telefoontje en vragen ze wat er aan de hand is. Je kan het één keer verknallen, maar veel vaker moet het niet gebeuren".