Michelin bereid tot teruggave geld

Sierd (Legolas_Greenleaf)

Michelin heeft een aanbod gedaan om de 120,000 toeschouwers die de race in Indianapolis bekeken, hun geld terug te geven.

De bandenleverancier maakte dit offer een aantal uren voor de zitting over de zeven teams die weigerden te racen. De teams kunnen punten voor het constructeurskampioenschap verliezen. Verder bood Michelin aan om 20,000 kaartjes te kopen voor de Grand Prix van volgend jaar en die te verloten onder de toeschouwers van dit jaar.

"Michelin heeft ten zeerste spijt van het feit dat het publiek van een spannende race is bestolen. Daarom wenst het de eerste te zijn om een aanbod naar de toeschouwers te maken, iets dat ze wettelijk niet verplicht zijn te doen.", aldus een uitspraak van de bandenleverancier.

Dit gebaar heeft ook voor de teams hun voordelen, aangezien het nu waarschijnlijk is dat de straffen voor de zeven teams op Michelin banden minder groot zullen uitvallen. Aan de andere kant is er ook minder kans dat de teams de Grand Prix van Frankrijk op de een of andere manier gaan boycotten.

Eerder zei Max Mosley nog dat de straffen erg zwaar konden zijn, met een levenslange uitsluiting die tot de mogelijkheden behoorde, maar dinsdag zei hij dat er geen heksenjacht zou zijn. "We zullen naar de teams luisteren. Er zijn twee kanten aan elk verhaal en de teams moeten een kans krijgen om dat verhaal van hun kant te vertellen.", aldus Mosley.

Paul Stoddart, baas van het Minardi F1 team, hintte naar boycots als er té zware straffen waren. Een puntenstraf zou het complete kampioenschap omgooien bij de constructeurs. De FIA heeft wel gezegd dat het de rijders niet zal straffen.

De organisatie zelf moet nog beslissen welke actie ze ondernemen. Één van de mogelijkheden is een rechtszaak tegen Bernie Ecclestone, iets dat $13.5 miljoen kan kosten. Een andere mogelijkheid is om het contract om te racen in 2006 te annuleren.