FIFA wil hartonderzoek voetballers

Johan (LWaS)
De wereldvoetbalbond FIFA heeft besloten dat alle spelers die volgend jaar deelnemen aan het WK vooraf een hartonderzoek moeten ondergaan. Tot deze nieuwe maatregel is besloten door het toenemend aantal sterfgevallen bij voetballers door een acute hartstilstand.

Afgelopen zaterdag overleed de 28-jarige Hugo Cunha, een middenvelder van Uniao Lleiria, tijdens een partijtje met vrienden in Montemor-o-Novo. Zeer waarschijnlijk overleed de speler aan een acute hartstilstand. Volgens clubarts Amilcar Silva, die Cunha onlangs nog had onderzocht, had die geen gezondheidsklachten.

Het overlijden van Cunha staat niet op zich, anderhalf jaar geleden stierf de Hongaarse international Miklos Feher tijdens een duel met zijn club Benfica tegen Guimaraes. In 2003 overleed Marc Vivien Foť van Kameroen tijdens de Confederatie-Cup. De dood van Foť was zondag precies twee jaar geleden en werd herdacht bij het duel Mexico - ArgentiniŽ, in de halve finale van de huidige Confederatie Beker.

De FIFA verklaarde al sinds 2000 preventieve maatregelen aan het treffen te zijn als gevolg van enkele minder bekende ongevallen door hartfalen.