Vdb krijgt zware straf van rechter

Het Gentse Hof van Beroep heeft vandaag wielrenner Frank Vandenbroucke tot een forse straf veroordeeld. "Vdb" krijgt een boete van 250.000 Euro voor dopingbezit.

Begin 2002 werden er na een politiecontrole in het huis van de renner verschillende producten gevonden, gaande van morfine tot epo. Naast een veroordeling van de wielerbond volgde dus ook een gerechtelijke procedure tegen Vandenbroucke. Eerder dit jaar kreeg hij een werkstraf van 200 uur opgelegd, maar daartegen ging hij in beroep. Vdb verhoopte de vrijspraak, maar kreeg dus een fors zwaardere straf.

Het "Hof van Beroep" hield geen rekening met het "sportieve" argument en het feit dat Vdb eerder al een straf van de wielerbond had gekregen hiervoor. "Vdb had veel te veel producten in huis om nog van doping te spreken. Bovendien kon een aantal van de gevonden producten niet enkel als stimulerend middel worden bestempeld." aldus de rechter. Vdb werd dus veroordeeld als druggebruiker en niet als sportman.

"Vdb is een narcistische figuur met grote psychologische problemen, mede door de mediabelangstelling. Daardoor werd hij hoogmoedig en verloor hij alle zin voor de realiteit. Hij is een drugsverslaafde en iemand met echtelijke problemen én een drankprobleem. Maar Vdb doet moeite om zijn leven op orde te krijgen. 250.000 euro boete is de beste oplossing", aldus de argumentatie van het hof nog.