Mosley: teams moeten fans compenseren

Wouter (ziggyziggyziggy)
De Michelin-teams moeten de Formule 1-fans die afgelopen zondag de race op Indianapolis bezochten financiëel compenseren. Dat is de mening van FIA-president Max Mosley.

"Voor mij bestaat er geen twijfel dat ze de fans van iets hebben beroofd," aldus Mosley in een interview met de BBC. "Zij zijn de fans geld schuldig en ze zijn de fans compensatie schuldig voor verspilde tijd." De compensatie zal waarschijnlijk één van de punten zijn die op de bijeenkomst, volgende week woensdag tussen de zeven teams en de FIA, zal worden besproken.

Mosley haalde verder fel uit naar uitspraken dat hij na het debacle op Indianapolis zou moeten aftreden. "Als er iets mijn fout zou zijn, zou ik de eerste zijn die mijn positie ter discussie zou stellen, maar niet omdat een bandenfabrikant de juiste banden niet kan leveren of omdat de teams niet een compromis willen sluiten door iets minder hard door een snelle bocht te rijden," aldus de FIA-baas.

"Ik zou de eerste zijn die de schuld op zich zou nemen over iets waar ik controle over had, maar dat heb ik niet. Als ik de leiding over de banden of de teams had gehad zou het niet zijn gebeurd," vervolgde Mosley. Volgens hem heeft de FIA diverse opties aangeboden waarmee de race volledig veilig kon worden gereden.

Eén van de mensen die het liefst zouden zien dat Mosley zou opstappen, is Paul Stoddart. "Max Mosley verbood categorisch de introductie van die chicane en hij zal een aantal stevige vragen moeten beantwoorden over de reden van die beslissing," aldus de baas van Minardi. "Ik heb veel, heel veel oproepen om Mosley's aftreden gehoord. Ik zou die willen onderstrepen. Ik denk niet dat er een geloofwaardige verklaring is voor wat er is gebeurd. Ik denk dat de president van de FIA eens heel goed naar zijn positie moet kijken, omdat veel mensen vinden dat zijn positie onhoudbaar is."