Uitslag Grand Prix van Canada

Maurice (mbn)
Na een opmerkelijke race vol incidenten heeft Kimi Räikkönen weten te winnen. Achter hem wisten de Ferrari's optimaal te profiteren van de problemen van andere teams.

Met Jenson Button en Michael Schumacher op de voorste rij van de startopstelling waren velen vooraf benieuwd of BAR en Ferrari die prestatie in de race zouden kunnen doortrekken. Die voorste plekken waren ze echter al snel kwijt. De Renault's trokken bij de start makkelijk voorbij aan Button en Schumacher en de Duitser moest in de eerste bochten ook nog Montoya en Raikkonen voorbij laten gaan. Zo viel Button terug naar de derde plaats en Michael Schumacher zelfs naar de zesde plaats.

In het begin van de race waren er op de baan vele gevechten te zien. Webber knokte flink met David Coulthard en Ralf Schumacher probeerde zich naar voren te rijden, maar had veel moeite om Nick Heidfeld voor bij te komen. Ook bleken Jacques Villeneuve en Michael Schumacher licht te hebben gekwalificeerd. Villeneuve stond zelfs al na drie rondes voor de eerste maal binnen, maar liet ook meteen de neus van zijn auto vervangen.

Als eerste uitvallers waren Takuma Sato en Narain Karthikeyan te noteren. Sato had een hydraulisch probleem en Karthikeyan brak de achterwielophanging af bij een botsing met de muur. Opmerkelijk werd het toen eerst Giancarlo Fisichella uitviel en een paar rondjes later ook Fernando Alonso zijn auto in de pits stil moet zetten. Zo kwam Renault met lege handen te staan en reed McLaren plots met twee auto's aan de kop.

De keuze van BAR om Sato in de reserve-auto, met de motor uit zijn normale auto, na bijna een half uur te hebben stilgestaan weer naar buiten te sturen was verbazingwekkend. Het team probeerde zo te voorkomen dat Sato vroeg in de volgende kwalificatie moet rijden. Bijna gelijktijdig sloeg echter voor de andere BAR-rijder het noodlot toe. Button kwam te ruim uit de laatste chicane en botste tegen de muur en viel uit. Door de raceleiding werd, vanwege de positie van Buttons auto, de safety car de baan op gebracht, waarna iedereen die nog een pitstop moest doen naar binnen ging.

Alleen Montoya reed een ronde langer door en deed pas daarna zijn pitstop. Als hij de baan op kwam probeerde hij zich in de rij achter de safety car te positioneren. Daarbij had hij echter het rode licht bij de uitgang van de pits genegeerd. Die fout leverde hem na de herstart van de race een zwarte vlag en dus diskwalificatie op.

Ook Jarno Trulli moest zijn auto aan de kant zetten, nadat zijn remschijf kapot was gegaan en daardoor schoof Rubens Barrichello door naar plek drie. Later moest Takuma Sato ook met een kapotte remschijf voor de tweede maal de race verlaten. Hij had door zijn opmerkelijke terugkeer wel een paar plaatsjes op de lijst van uitvallers gewonnen.

In de laatste rondes zat Michael Schumacher nog wel dicht achter de leider in de wedstrijd, maar Kimi Raikkonen liet de Duitser nooit dichtbij genoeg komen voor een inhaalactie. Met plaats twee en drie mag Ferrari echter ook meer dan tevreden zijn na deze race.

Uitslag Grand Prix van Canada:

Pos.CoureurTeamTijdUitvalreden
1 Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes 1:32:09.290
2 Michael SchumacherScuderia Ferrari + 1.137
3 Rubens BarrichelloScuderia Ferrari + 40.483
4 Felipe MassaSauber Petronas + 55.139
5 Mark WebberBMW Williams F1 + 55.779
6 Ralf SchumacherToyota F1 + 1 ronde
7 David CoulthardRed Bull Racing + 1 ronde
8 Christian KlienRed Bull Racing + 1 ronde
9 Jacques VilleneuveSauber Petronas + 1 ronde
10 Tiago MonteiroJordan Grand Prix + 3 ronden
11 Christijan AlbersMinardi F1 + 3 ronden
- Jarno TrulliToyota F1 remmen
- Juan Pablo MontoyaMcLaren Mercedes diskwalificatie
- Jenson ButtonBAR Honda crash
- Nick HeidfeldBMW Williams F1 motor
- Takuma SatoBAR Honda remmen
- Patrick FriesacherMinardi F1 hydrauliek
- Fernando AlonsoRenault F1 crash
- Giancarlo FisichellaRenault F1 hydrauliek
- Narain KarthikeyanJordan Grand Prix crash