Landaluze eindwinnaar in Dauphiné

Michel (Baraja)
Inigo Landaluze heeft de Dauphiné Libéré gewonnen. De Bask bleef vele toppers voor. Hincapie won de laatste, lastige rit. Hij klopte in de sprint zijn ploeggenoot Popovych.

Hincapie won eerder al de proloog in de Franse rittenkoers. Het succes van Discovery-Channel in deze etappe werd gecompleteerd door de derde plaats van Armstrong. In een steekstel van seconden wist Landaluze zijn voorsprong in het klassement op Botero te behouden.

De laatste etappe van deze Dauphiné was zeer lastig te noemen. De renners moesten liefst zeven (!) keer de beklimming van de Côte de Domancy afleggen. De etappe begon in Morzine-Avoriaz en finishte dus in Sallanches. De afstand was met 128 kilometer aan de korte kant. Al na elf kilometer besloot een groepje het peloton te verlaten. Onder de vluchters Hincapie, Popovych, Moreau, Landis en de Nederlanders Tankink en Löwik.

Op Hincapie en Popovych (beiden van Discovery-Channel) na werd dit groepje al weer snel ingerekend door de mannen van Euskatel, dat de leiderstrui van Landaluze ten koste van alles wilde verdedigen. Vanuit het peloton ontsnapte Gomez-Marchante, de man die op de Ventoux tweede werd. Dit was heel lang het scenario in de koers. Tot twintig kilometer van de streep, toen Armstrong en Botero gingen versnellen. Landaluze kwam meteen in de problemen.

Armstrong, Botero (die nog hoopte op de eindzege) en veel andere favorieten sloten snel aan bij Gomez-Marchante. Daarachter kwam Landaluze geïsoleerd te zitten. Pas op twee kilometer van de streep was duidelijk dat Landaluze deze ronde zou gaan winnen. Vooraan gingen Hincapie en Popovych uitmaken wie zich de ritwinnaar mocht noemen. Hincapie won eenvoudig van de Oekraïner. De groep-Armstrong (met onder meer Botero) finishte dertig seconden eerder dan de groep-Landaluze.

Landaluze is dus de verrassende eindwinnaar van de 57e Dauphiné Libéré. De 28-jarige Bask volgt zijn ploeggenoot Mayo op die in 2004 deze ronde wist te winnen. Mayo verkoos dit jaar de Ronde van Zwitserland te rijden in plaats van zijn titel te verdedigen. Deze ronde werd echter vooral gebruikt als oefening voor de Tour de France. Voor Armstrong, Botero, Leipheimer, Vinokourov en Landis pakte dat redelijk tot goed uit. Voor Boogerd en Menchov, twee kopstukken van Rabobank, een stuk minder.


Uitslag zevende etappe:
1. George Hincapie (USA) 3.07.10
2. Yaroslav Popovych (Oek) + z.t.
3. Lance Armstrong (USA) + 0.22
4. Alexander Vinokourov (Kaz) + 0.22
5. Santiago Botero (Col) + 0.22


Eindklassement:
1. Inigo Landaluze (Spa) 28.24.46
2. Santiago Botero (Col) + 0.11
3. Levi Leipheimer (USA) + 0.38
4. Lance Armstrong (USA) + 0.59
5. Alexander Vinokourov (Kaz) + 1.02