Sprintzege Eisel in Zwitserland

Michel (Baraja)
Bernhard Eisel heeft de eerste etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. In de massasprint klopte hij onder meer Tom Boonen.

De 24-jarige Oostenrijker verraste in de sprint Boonen. De Belg werd gehinderd door Paolo Bettini, die in de laatste kilometer een massaspurt probeerde te ontlopen door een venijnige aanval te plaatsten. Deze werd echter snel teniet gedaan en Eisel, van de fdjeux.com-ploeg, mocht met de bloemen zwaaien. Wrolich werd derde.

De Ronde van Zwitserland is samen met de Dauphiné Libéré de ideale voorbereidingskoers op de Tour de France. Vele toppers doen mee in het viertalige land: Ullrich, Beloki, Cancellara, Julich, Mayo en Valverde zijn slechts enkele voorbeelden. In de afgelopen jaren begon de ronde met een proloog, maar in deze editie stond als eerste beproeving een vlakke etappe op de rol: tussen Schaffhouse en Weinfelden over 170 kilometer.

Gregory Rast was de aanvaller van de dag. Hij reed meer dan honderd kilometer alleen in de aanval. De Zwitserse kampioen werd echter op dertig kilometer van de meet weer ingerekend. Wel wordt hij de eerste bergkoning. In de plaatselijke ronde probeerden Valverde en Aebersold nog even weg te komen, maar het peloton liet niet begaan. De logische uitkomst was een massasprint, die dus door Eisel werd gewonnen.

Morgen is er meteen al een eerste krachtmeting voor Ullrich en de andere klassementsrenners. Dan is er namelijk een tijdrit over 36 kilometer in Weinfelden. Uiteraard mag Eisel dan in de leiderstrui starten.


Uitslag 1e etappe:
1. Bernhard Eisel (Oos) 4.00.07
2. Tom Boonen (Bel) + z.t.
3. Peter Wrolich (Oos) + z.t.
4. Paolo Bettini (Ita) + z.t.
5. Bradley McGee (Aus) + 0.03


Klassement na 1 etappe:
1. Bernhard Eisel (Oos) 3.59.57
2. Tom Boonen (Bel) + 0.04
3. Peter Wrolich (Oos) + 0.06
4. Paolo Bettini (Ita) + 0.10
5. Michael Albasini (Zwi) + 0.12