Armstrong: "Bang van de tijdritten"

Hoewel hij dit weekend nauwelijks enkele seconden verloor in de Dauphiné-proloog op zijn winnende ploegmaat Hincapie zegt Lance Armstrong schrik te hebben van de tijdritten in de komende Tour de France

Op de persconferentie voor de Dauphiné-rit vandaag sprak Armstrong over zijn "gebrek" aan tijdritkilometers in de Tourvoorbereiding tot nog toe. "Ik heb minder wedstrijden gereden, minder tijdritten ook, en net het ontbreken van tijdritten is hetgene wat mij het meeste schrik aanjaagd" aldus Lance.

De schrik zit er blijkbaar nog steeds in door zijn prestatie in de 29,9 km lange tijdrit in de Ronde van Georgia zes weken geleden waar hij bijna twee minuten verloor op ex-ploegmaat Floyd Landis. Vorig jaar reed Lance in de afsluitende Tourtijdrit Landis (toen 4de) nog op bijna drie minuten.

Morgen echter krijgt Lance een laatste kans om zijn tijdrit voor de Tour te testen. In de Dauphiné staat dan een 46,5 km lange tijdrit op het programma. Met specialisten als ex-wereldkampioen Botero, opkomend talent Contador, ex-tourproloogwinnaar Moreau en andere hardrijders als Peschel en De Galdeano aan de start zal voor Lance zijn vormpeil duidelijk moeten worden. Hij zal er ook zijn nieuwe tijdritfiets testen.

Verderop in de Dauphiné staan ook nog ondermeer de Mont Ventoux en de Joux-Plane op het programma. De twee bergen die door zijn duel met Pantani in 2000 een van de weinige zwarte bladzijden op Lance zijn Tourpalmares vormen.

De druk op Armstrong stijgt, want afgelopen weekend toonde grote concurrent Jan Ullrich in de Duits-Zwitserse semi-klassiekers ook al zijn stijgende vorm. Ullrich rijdt volgende week zijn "grote test" in de Ronde van Zwitserland.