Hushovd rapste in massasprint Dauphiné

Michel (Baraja)
Thor Hushovd heeft de eerste etappe van de Dauphiné Libéré gewonnen. Na een spannende slotfase werd het een massasprint, waarin de Noor iedereen de baas bleef.

De eerste etappe ging van Aix-les-Bains naar Givors. Met een afstand van 224 kilometer de langste etappe in de Dauphiné. Onderweg moesten de renners langs drie hellingen die meetellen voor het bergklassement. Al om 10.45 uur begon deze rit. De eerste aanvaller van de dag was Jimmy Engoulvent, van Cofidis. Hij kreeg zes man met zich mee. Na veertig kilometer was het echter al weer gedaan met de zeven.

Een volgende ontsnapping zou leiden tot de vlucht van de dag. Francis Mourey ontglipte als eerste het peloton. Na een hele reeks tegenaanvallen kwamen er uiteindelijk zes leiders: Mourey, Garcia-Acosta, Mason, Chavanel, Grivko en de Nederlander Koos Moerenhout. Onderweg sprokkelde Mourey genoeg punten om de eerste drager van de bolletjestrui te worden.

De maximale voorsprong van het zestal bedroeg vijf minuten. In het peloton was het eerst Discovery-Channel dat de achtervolging leidde en later Crédit Agricole, de ploeg van Hushovd. De voorsprong zakte snel, maar volgens Crédit Agricole té snel. Ze gingen dus vertragen. Op tien kilometer van de meet was het verschil nog altijd ruim één minuut. Een op hol geslagen meute achterhaalde dan toch nog Moerenhout en consorten.

Garcia-Acosta probeerde het nog even alleen, maar dat was een kansloze poging. Hushovd won met overmacht de sprint. Voor de 27-jarige Scandinaviër is het de derde seizoenszege. Hij won eerder al een etappe in de Vierdaagse van Duinkerken en de slotrit in de Ronde van Catalonië. George Hincapie blijft de leider.

Morgen leidt de tweede etappe naar Chaufailles. De dwarsdoorsnede van die etappe lijkt veel op die van vandaag, hoewel wat korter. Het echte spektakel is pas later in de week, met onder meer de rit naar de Mont Ventoux.


Uitslag van de 1e Etappe:
1. Thor Hushovd (Noo) 5.10.55
2. Robert Hunter (Aus) + z.t.
3. Juan Flecha (Spa) + z.t.
4. Luke Roberts (Aus) + z.t
5. Manuel Quinziato (Ita) + z.t.


Klassement na 1 etappe:
1. George Hincapie (USA) 5.20.50
2. Levi Leipheimer (USA) + 0.01
3. Andrei Kashechkin (Kaz) + 0.03
4. Floyd Landis (USA) + 0.05
5. Lance Armstrong (USA) + 0.06