WRC: Loeb blijft heer en meester

Roel (jozef444)
Eigenlijk had de rally van Turkije gisteren al moeten beginnen met een super special stage in de avond. Deze werd echter afgeblazen en dus begonnen de rijders vanochtend aan hun eerste kilometers. Aan het einde van de dag was het weer het vertrouwde beeld dit seizoen in de rallysport met Sebastien Loeb bovenaan het klassement.

Stage 2
Vanochtend werd gestart onder een heldere hemel bij een temperatuur van 21 graden. Er werd begonnen met Phaselis 1, deze stage was ook meteen de langste van de dag. Ondanks het feit dat Loeb als eerste de baan op moest, en dus als stofzuiger voor de andere rijders fungeerde, wist hij deze stage toch te winnen. Hij pakte dertien seconden op de verrassende nummer twee Gianluigi Galli met zijn Mitsubishi. Directe concurrenten voor Loeb in het kampioenschap, Solberg en Grönholm, werden respectievelijk derde en vierde. De terugkerende Carlos Sainz liet zien dat hij het rijden nog niet verleerd was en begon deze rally met een tiende positie op de stage.

Stage 3
Stage drie, Arykanda, was een korte met zijn twaalf kilometer. Loeb pakte opnieuw de overwinning, maar Gigi Galli reed weer fantastisch en pakte de tweede plek op 4.3 sec. afstand van de Fransman. Grönholm verloor 0.1 sec. op Galli op deze stage en wist hiermee het duo op plek vier voor te blijven. Sainz en Solberg zetten allebei een identieke tijd neer op deze proef en worden vierde.


Petter Solberg in actie op de eerste dag

Stage 4
Galli zet zijn goede resultaten voort en pakt op deze stage zijn eerste overwinning. Doordat Loeb op plaats vijf eindigt pakt hij daarmee op dat moment de leiding in het klassement. Sainz wordt tweede op de proef, en laat daarmee zien dat hij niet veel tijd nodig had om weer in zijn oude vertrouwde ritme terug te komen. Solberg pakt de derde tijd voor Marcus Grönholm.

Stage 5
Op stage vijf zette Loeb met zijn Citroën weer orde op zaken. Hij pakte de leiding in het algemeen klassement terug van Galli. Grönholm werd tweede op de stage voor Sainz en Solberg. Loeb heeft dan 22 sec. voorsprong op Galli. Op de derde plek in het algemeen klassement staat Solberg met een kleine voorsprong van 5.8 sec. op Marcus Grönholm. Carlos Sainz maakt de top vijf vol, hij staat op 12.3 sec. van de nummer vier.


De verassend sterk rijdende Gigi Galli met zijn Lancer WRC

Stage 6
Citroën pakt zijn eerste één-twee stage overwinning van de rally. De tweede maal dat de Arykanda stage vandaag werd verreden was Loeb opnieuw de snelste nu echter gevolgd door zijn teamgenoot Sainz. Als derde eindigt Grönholm die zijn voorsprong met twee seconden ziet teruglopen op ‘El Matador’. Solberg finisht als vierde en verliest 0.4 sec. op de Fin en zijn Peugeot, Galli verliest met zijn vijfde plaats ook maar marginaal op Solberg. Hij finisht 0.2 sec. achter de Noor in zijn Impreza WRC.

Stage 7
Tijdens de middagstages was de temperatuur opgelopen naar een 24 graden Celsius. Ook was er wat meer bewolking dan in de ochtend, maar het zou de rest van de dag goed weer blijven. Opnieuw pakt Loeb de stage overwinning. De Fransman heeft nog maar één stage tot nu toe niet gewonnen. Galli heeft opnieuw de snelheid in zijn Lancer gevonden en finisht als tweede. Hiermee verslaat hij Grönholm op plek drie en zijn teamgenoot Rovanperä op plek vier. Solberg valt tegen met een vijfde positie en heeft nog maar een voorsprong van 2.8 sec. op Grönholm.


Solberg aan het proberen om aansluiting te vinden bij de top

Stage 8
Op deze stage vergroot Loeb zijn voorsprong op Galli tot boven de minuut. Grönholm finisht als tweede voor Solberg. Hierdoor pakt de Fin de derde plaats over in het algemeen klassement met een voorsprong van 16.8 sec. Sainz en Galli maken het rijtje van de top vijf vol. Rovanperä moet op deze proef uitvallen vanwege een beschadiging aan zijn achterophanging. Ook Henning Solberg had problemen, hij verloor een achterwiel van zijn Focus maar wist de stage uit te rijden met een achterstand van meer dan een minuut. Zijn teamgenoot Janne Tuohino had minder geluk en moest stoppen op de proef. Als laatste viel ook Armin Schwarz uit, hij zal niet meer aan de start komen van deze rally.

Stage 9
De laatste stage van de dag was opnieuw voor Sebastien Loeb. Hij wist als enige de super special stage onder de 2:10 min. te verrijden. Als tweede finishte Markko Märtin, de Peugeot rijder wist op het einde van een slechte dag toch nog een aansprekend resultaat neer te zetten. Toni Gardemeister pakte de derde tijd voor Carlos Sainz. De oude Spanjaard liet vandaag weer zien dat hij nog steeds goed mee kan komen tussen de jonge rijders.

Algemeen klassement na dag 1:

plaatsnaammerktijdachterstand
1.S. LoebCitr1:54:07.2
2.G. GalliMits1:55:16.8+1:09.6
3. M. GrönholmPeu1:55:20.4+1:13.2
4.P. SolbergSub1:55.37.8+1:30.6
5.C. SainzCitr1:56:00.3+1:53.1