Le Mevel wint 16e rit Giro

Maurice (mbn)
Christophe le Mevel heeft de zestiende etappe in de Giro d'Italia weten te winnen. In de laatste kilometer sprong hij weg bij zijn medevluchters.

De etappe na de rustdag begon snel en onrustig. Doordat de etappe van vandaag een uitgelezen mogelijkheid was voor een ontsnapping en de meeste renners uitgerust begonnen, werd er veel gedemarreerd in het begin van de etappe. Na 95 kilometer is er dan eindelijk een ontsnapping die echt goed slaagt. In totaal 18 renners uit 13 ploegen rijden weg en het peloton valt stil.

De 18 werken goed samen en pakken zo tien minuten op het peloton. Op 50 kilometer voor het einde, op de beklimming van de Bric Breton, spat de kopgroep uiteen. Zes renners, Le Mevel, Brandt, Engels, Vanotti, Fofonov en Schleck, rijden bij de rest weg. Hoewel de zes nooit boven de minuut voorsprong komen op hun negen achtervolgers, weten ze die kleine marge toch vol te houden.

Addy Engels probeert in een afdaling wel weg te rijden vooraan, maar wordt weer gepakt en de zes lijken goed samenwerkend naar de streep te rijden. Een kilometer voor de streep wil Brandt wegspringen maar aarzelt, waarna Le Mevel over hem heen demarreert. Door de andere vijf wordt niet gereageerd en Le Mevel kan redelijk makkelijk de ritwinst pakken. Het peloton komt pas 22 minuten na de leiders binnen.

Uitslag zestiende etappe:
1. Christophe le Mevel (Fra) 4.50.51
2. Christophe Brandt (Bel) + 0.09
3. Alessandro Vanotti (Ita) + 0.16
4. Dmitri Fofonov (Kaz) z.t.
5. Frank Schleck (Lux) z.t.
6. Addy Engels (Ned) z.t.
7. Alberto Ongarato (Ita) + 0.50
8. Uros Murn (Slo) z.t.
9. Lilian Jégou (Fra) z.t.
10. André Korff (Dui) z.t

Algemeen klassement:
1. Paolo Savoldelli (Ita)
2. Danilo di Luca (Ita) + 0.25
3. Gilberto Simoni (Ita) + 1.48
4. Juan Manuel Garate (Spa) + 2.11
5. Jose Rujano Guillen (Ven) + 2.18