Parra heerst in Dolomietenweekend Giro

Bram (Chiel-Montagne)
Ivan Parra is als grote winnaar uit het Dolomietenweekend van de 88e Giro d'Italia gekomen. De Colombiaanse klimmer, die gisteren ook al de koninginnerit won, schreef vandaag de veertiende etappe, een 210 km lange bergrit, op zijn naam. Savoldelli behield zijn leiderstrui en zag Basso wegvallen.


De veertiende etappe in de Giro d'Italia was wederom een rit voor de liefhebbers van het hooggebergte, ofwel de klimmers. Vandaag moest het inmiddels flink uitgedunde peloton drie beklimmingen, waaronder de indrukwekkende Passo della Stelvio, bedwingen. Voor de klassementsrijders wederom een mooie gelegenheid om elkaar het vuur aan de schenen te leggen.

Maar de Colombia Selle Italia ploeg, die de 88e Giro kleur geeft, had andere plannen. Op initiatief van bergkoning Rujano, Parra en Illiano werd op de eerste beklimming een negen man sterke kopgroep geformeerd. Ondanks dat er wederom enkele renners, waaronder Atienza, Rujano en Cunego, bijzaten die kort in het klassement stonden, kregen ze de ruimte van het peloton. Na 72 kilometer haalden de negen een maximale voorsprong van 5 minuten en 30 seconden.

De sterksten van de kopgroep (Atienza, Rujano, Parra en Osa) lieten in de aanloop naar de Stelvio, het hoogste punt van Italië, hun vijf metgezellen achter. Met zijn vieren begonnen ze aan de indrukwekkende col. Het peloton, onder aanvoering van de Discovery-ploeg van Savoldelli, volgde snel en had nog maar vijftig seconden achterstand aan de voet van de tweede klim van de dag.

De renners met ambities voor een goed eindklassement hielden zich op de bochtige flanken van de koude en natte Stelvio akelig rustig. Wellicht geschrokken door de reputatie van de col volgden de favorieten niet het voorbeeld van wielergrootheden als Coppi en Koblet, die in het verleden de imposante puist als decor gebruikte voor heroische gevechten. In een strak tempo, opgelegd door de Lampre Caffita-ploeg, peddelde de grote groep zich omhoog.

Rujano bereikte als eerste renner van de kopgroep de 2.758 meter hoge berg, en liet eens te meer zien dat hij niet voor niks de groene bergtrui om zijn schouders heeft. De groep der favorieten passeerde 2 minuten en 40 seconden na de kleine Colombiaan met z'n grote flaporen de top. Grote afwezige in deze groep was de met maagproblemen kampende Ivan Basso, die na enkele haarspeldbochten (en geen enkele aanval) de rol moest lossen en op de top al een dik kwartier moest toegeven op de koplopers.

Zichtbaar aangeslagen en met een stevige grimas op het gezicht bleef de CSC-kopman op het hoogste punt van de Stelvio stilstaan. Hij zette zich recht, nam nog wat te eten en kreeg van zijn ploegleider, Bjarne Riis een extra jasje aangereikt voor de lange afdaling. Met enkele bemoedigende woorden van zijn Deense steun en toeverlaat vervolgde Basso zijn lijdensweg, die door de Italiaanse televisie uitgebreid in beeld werd gebracht. Na Cunego moest immers een tweede grote naam afhaken in de strijd om het roze.

In de afzink van de Stelvio glipte Panaria-kopman Sella weg uit de groep der favorieten. Hij draaide zijn motortje flink rond en kwam nog net voor de 2.291 meter lange slotklim naar de Foscagno bij de vier leiders. Lang acteerde hij niet in de voorste linie van de koers, want Parra opende de jacht op zijn tweede ritzege. Hij demareerde weg en liet zijn vluchtmakkers vertwijfeld achter. Net als gisteren bleef de Colombiaan voorop. Parra mag dan ook met recht de heerser van dit Dolomietenweekend genoemd worden.

Achter Parra voltrok zich ook een mooi schouwspel in de strijd om het roze. Enkele kilometers voor de top van de laatste beklimming begonnen namelijk de langverwachte schermutselingen tussen de favorieten. Simoni, Garate en Di Luca maakten zich vijf kilometer voor de streep uit de voeten en lieten Savoldelli achter zich. Het drietal liep zodoende op de meet 28 seconden uit, maar Savoldelli behield wel de roze trui.

Uitslag veertiende etappe:
1.Ivan Parra (Col) 6:46.33
2.Tadej Valjavec (Slo) + 1.50
3.Jose Rujano (Ven) z.t.
4.Unai Osa (Spa) + 2.51
5.Danilo di Luca (Ita) + 3.15
6.Gilberto Simoni (Ita) z.t.
7.Juan Manuel Garate (Spa) z.t.
8.Emanuele Sella (Ita) z.t.
9.Markus Fothen (Dui) + 3.43
10.Paolo Savoldelli (Ita) z.t.
88.Ivan Basso (Ita) + 42.15

Klassement na veertien etappes:
1.Paolo Savoldelli (Ita) 67:21:28
2.Danilo di Luca (Ita) + 0.25
3.Gilberto Simoni (Ita) + 1.48
4.Juan Manuel Garate (Spa) + 2.11
5.Jose Rujano (Ven) + 2.18
6.Pietro Caucchioli (Ita) + 3.26
7.Serhiy Honchar (Oek) + 4.05
8.Emanuele Sella (Ita) + 5.50
9.Dario Cioni (Ita) + 6.40
10. Vladimir Karpets (Rus) + 6.44
36.Ivan Basso (Ita) + 39.22