McEwen klopt Petacchi in rechtstreeks duel

Michel (Baraja)
Robbie McEwen heeft de tiende etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De Australiër klopte Alessandro Petacchi in een zinderende sprint. Danilo Di Luca start morgen opnieuw in de roze trui.

Het was al de derde etappezege van McEwen in deze Giro. Na een prangende sprint won hij nipt van Petacchi. Dankzij het plaatselijke circuit werd het een boeiende finale. De Nederlander Vierhouten speelde een cruciale rol in de zege van zijn ploegmaat, want hij was het die de Australiër drie kilometer voor de finish in het wiel van Petacchi bracht.

Vlak voordat de renners vanaf morgen de bergen induiken, moest het peloton vandaag nog 212 kilometer fietsen in een overgangsrit naar Rossano Veneto. Na één uur koers was er slechts 29 kilometer afgelegd. Geen wilde demarrages vandaag in het begin van de wedstrijd.

Pas na 108 kilometer viel de eerste gebeurtenis van enige importantie te noteren: Di Biase won de sprint voor de intergiro, het klassement om de bonificatieseconden. Ook Bettini plaatste zich bij de eersten, in tegenstelling tot Krauss, de leider in dat nevenklassement.

Illiano was de eerste aanvaller van de dag. De renner van Colombia - Selle Italia kon nooit meer dan twee minuten voorsprong bijeen fietsen. Fassa Bortolo gaf de toon aan in het peloton. Illiano bleek een vogel voor de kat. In de chaotische finale met drie plaatselijke rondes vonden er geen demarrages meer plaats.

Morgen is de zeer zware bergrit naar de top van de Zoldo Alto. De rit is slechts 150 kilometer lang, maar onderweg komen de renners liefst vier reuzencols tegen.


Uitslag 10e etappe:
1. Robbie McEwen (Aus) 5.29.21
2. Alessandro Petacchi (Ita) + z.t.
3. Stuart O’Grady (Aus) + z.t.
4. Erik Zabel (Dui) + z.t.
5. Paolo Bettini (Ita) + z.t.


Klassement na 10 etappes:
1. Danilo Di Luca (Ita) 44.51.40
2. Ivan Basso (Ita) + 0.09
3. Paolo Savoldelli (Ita) + 0.35
4. Damiano Cunego (Ita) + 1.15
5. Dario Cioni (Ita) + 1.27