McEwen wint zesde etappe, Bettini pakt roze terug

Ambrosius
De Australiër Robbie McEwen heeft de zesde etappe van de Giro gewonnen. Het was zijn tweede etappeoverwinning deze ronde. Paolo Bettini heroverde de roze leiderstrui.

De zesde etappe over 153 km van Viterbo naar Marina di Grosseto leek op voorhand uit te draaien op een massasprint. Na enkele ontsnappingspogingen, van onder andere Thorwald Veneberg die enkele punten sprokkelde voor de bergtrui, draaide het inderdaad uit op een sprint van het peloton. Er waren in de drie plaatselijke rondjes net voor de finish een aantal valpartijen. Hierbij was één groot slachtoffer, Alessandro Petacchi. Zijn ploeggenoten reden op kop, maar schatten een bocht verkeerd in De eersten gingen onderuit, Petacchi kon het niet meer voorkomen en ging ook onderuit.

McEwen gaf zijn ploeggenoten (Leukemans, Vierhouten en Vogels) opdracht om het tempo te bepalen. De eerste twee moesten al snel afgeven, waardoor Vogels met McEwen in het wiel al op 1.500 meter van de streep op kop kwam. McEwen hield voor de laatste bocht in, waardoor Vogels weg kon rijden. Hij hield het tot 25 meter voor de finish vol, op dat moment zag McEwen dat zijn landgenoot het niet ging redden en hij sprintte relatief eenvoudig naar zijn tweede etappezege voor Kirsipuu.

Onderweg had Bettini de intergiro gewonnen. Dit leverde hem 6 bonificatieseconden op, waardoor hij de roze leiderstrui weer overnam van Di Luca. Bettini was hier erg op gebrand, omdat de etappe van zaterdag geheel door zijn streek, Toscane, voert.

Uitslag 6e etappe
1. Robbie McEwen (Aus) 3.37.17
2. Jaan Kirsipuu (Est) z.t.
3. Volodimir Bileka (Oek) z.t.
4. Isaac Galvez (Spa) z.t.
5. Henk Vogels (Spa) z.t.

Klassement na 6e etappe
1. Paolo Bettini (Ita) 29.58.09
2. Danilo di Luca (Ita) 0.03
3. Luca Mazzanti (Ita) 0.28
4. Dario Cioni (Ita) 0.31
5. Damiano Cunego (Ita) 0.33