Di Luca pakt tweede ritwinst in Giro

Maurice (mbn)
Danilo di Luca heeft de zware vijfde etappe weten te winnen. In de sprint bergop liet hij zien dat zijn winst in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl geen toevalstreffers waren.

De vijfde etappe liep over ruim 220 kilometer door het middengebergte van Italië. In het begin van de etappe vonden 21 man door verschillende ontsnappingen elkaar. Opvallendste man daarbij was de drage van de roze trui Paolo Bettini. Namens Rabobank waren met Sutherland en Eltink twee man in de ontsnapping mee.

Aanvankelijk lijkt die groep een grote kans te maken om de finish vooruit te halen, maar met name Lampre en Liquigas knappen veel werk op om de koplopers terug te halen. Als op de bergjes de kopgroep ook uit elkaar valt loopt de voorsprong steeds sneller terug. Op zes kilometer voor de streep worden uiteindelijk de laatste vier man ingehaald door het peloton van dan nog ongeveer 90 man.

De laatste kilometer is bergop en verschillende toppers worden in stelling gebracht. Kessler en Kolobnev rijden halverwege nog voorop, maar worden in de laatste honderden meters voorbij gesneld door Bruseghin, maar die heeft in zijn wiel Di Luca gekregen. In de laatste 100 meter gaat Di Luca erop en erover en pakt zo zijn tweede etappe in deze Giro en ook nog eens de roze trui.

Uitslag vijfde etappe:
1 Danilo Di Luca (Ita) 6:01.18
2 Marzio Bruseghin (Ita) z.t.
3 Mauricio Alberto Ardila Cano (Col) +0.02
4 Bjoern Leukemans (Bel) z.t.
5 Ivan Basso (Ita) z.t.
6 Damiano Cunego (Ita) z.t.
7 Stefano Garzelli (Ita) z.t.
8 Paolo Savoldelli (Ita) z.t.
9 Patrice Halgand (Fra) z.t.
10 Luca Mazzanti (Ita) z.t.

Algemeen klassement:
1 Danilo Di Luca (Ita) 26:20.55
2 Paolo Bettini (Ita) +0.03
3 Luca Mazzanti (Ita)
4 Dario David Cioni (Ita)
5 Damiano Cunego (Ita)