'Scheidsrechter zag tekst van Koné niet'

Olga (Nuongirl)
Arbiter Bjorn Kuipers heeft niet gezien dat voetballer Arouna Koné van Roda JC zijn doelpunt in de competitiewedstrijd tegen FC Groningen aan ploeggenoot Pa Modou Kah opdroeg, die vorige week zijn vriendin verloor bij een auto-ongeluk.

Koné trok na het scoren zijn shirt over zijn hoofd en liet daaronder de tekst 'For Kah' zien. De arbiter gaf de speler wel geel wegens het uittrekken van zijn shirt.

"De scheidsrechter floot volgens de regels", aldus een woordvoerder van de KNVB. "Had Koné zijn tricot niet over het hoofd getrokken, maar tot aan zijn kin, dan was er niets aan de hand geweest. Een volgende keer moet hij wellicht van te voren de leidsman van zijn actie op de hoogte brengen. Die kan hem dan adviseren hoe dit het beste te doen."

De aanvoerder van Roda, Gregoor van Dijk, toonde wel begrip voor de arbiter. "Het is bijzonder lullig, maar die man floot een van zijn eerste wedstrijden op het hoogste niveau. Dan wil je alles volgens het boekje doen. Ik vond die kaart niet zo belangrijk. Arouna's gebaar, dat was veel belangrijker. We hebben uiteraard veel contact gezocht met Pa. Hij is zaterdag voor de laatste training tegen Groningen nog bij ons geweest om ons sterkte te wensen. Dat was voor ons het teken dat we echt iets van dat duel wilden maken."

Verder zei van Dijk dat de ploeg door het drama veel hechter geworden is. "We hebben gezamenlijk leed, waardoor je naar elkaar toegroeit. Er waren ook spelers die zoiets verschrikkelijks al eens hadden meegemaakt. Sérgio bijvoorbeeld, die in zijn NAC Breda-tijd ploeggenoot Ferry van Vliet verloor bij een auto-crash. Bij hem kwamen oude herinneringen boven."

Trainer Vloet van de club uit Kerkrade kan er maar niet over uit dat zijn speler gele kreeg voor de actie. "Onbegrijpelijk", aldus Vloet. "Een scheidsrechter behoort in de geest van de wedstrijd te fluiten. Er zijn dingen duizend keer erger dan deze actie van Arouna. Die scheids had moeten zeggen: 'kom op, we gaan verder', zonder iets te doen. Ik vond het juist heel mooi van Arouna, wij wisten niet dat hij dit zou doen. Jammer dat die gele kaart nu de aandacht krijgt en niet zijn actie."