Renners boos op Giro-organisatie

Maurice (mbn)
De wielrenners zijn boos op de organisatie van de Giro d'Italia. Die heeft plots voor de start van de Giro bekend gemaakt dat het te winnen prijzengeld in totaal met 200.000 euro is gedaald.

Het lijkt dat de organisatie van de Giro d'Italia grote moeite heeft het budget van de ronde rond te krijgen. Eerder probeerde de organisatie te besparen op het startgeld van de ploegen, maar die staken daar een stokje voor. Nu bespaart de organisatie geld door het prijzengeld te verlagen.

Het prijzengeld was vorig jaar in totaal 1.350.000 euro en zal dit jaar in totaal 1.150.000 euro zijn. Francesco Moser, voorzitter van de Internationale Rennersvakbond (CPA), vindt die daling onaanvaardbaar: "We waarschuwen de organisatoren: dit is onaanvaardbaar net nu de Ronde zo'n internationaal deelnemersveld heeft gekregen."

In relatief opzicht is het prijzengeld er nog meer op achteruit gegaan. Sinds 2001 werd het prijzengeld voor de Giro niet meer verhoogd en nu dus zelfs verlaagd. Dit terwijl het prijzengeld van de Tour de France sinds 2001 van 1.800.000 euro naar 3.000.000 euro is gestegen. Een verklaring voor de financiële moeilijkheden van de Giro zou de geringe interesse in de televisierechten zijn.