BAR vecht straf toch niet aan

Maurice (mbn)
Na juridisch advies te hebben ingewonnen, heeft BAR besloten de straf voorlopig te accepteren. Wel gaat het team met andere teams en fabrikanten praten over de gevolgen van de uitspraak van het International Court of Appeal.

Het team gaf vanochtend een verklaring af, waarin het verklaart geen pogingen meer te doen dit weekend te racen en de FIA niet meer voor het gerecht te slepen. In de verklaring staat: "Het centrale punt is de jurisdictie. In geheel Europa gelden de regels dat de verdedigende partij het recht heeft om in de staat waarin het is gevestigd te worden aangeklaagd. Nadat we juridisch advies hebben in gewonnen over de regels in de verschillende jurisdicties, is de conclusie dat we niks kunnen doen om te zorgen dat we dit weekend kunnen racen."

Voor Monaco heeft het team eveneens besloten de straf niet aan te vechten. Volgens de verklaring zou een rechtzaak tegen de FIA een dusdanige frictie in de sport veroorzaken dat daarmee de Formule 1 zou worden beschadigd. Terwijl Nick Fry over de verklaring een toelichting gaf aan de pers, begon het team met het inpakken van de spullen in Barcelona.

BAR is nu van plan in de komende dagen, en ook op de langere termijn, met andere teams en autofabrikanten de gevolgen te bespreken. FIA-president Max Mosley heeft alle andere teams al gewaarschuwd dat de FIA overweegt van ieder team in de punten één auto volledig uit elkaar te halen voor controle. Dat zou moeten voorkomen dat teams de regelgeving kunnen omzeilen.

Bernie Ecclestone is tevreden met de door BAR genomen beslissing om geen kort geding aan te spannen. Hij bevestigde dat met 18 auto's aan de start het vereiste aantal van 20 auto's niet wordt gehaald, maar dat er geen noodzaak was voor teams om een derde auto in te zetten om het aantal veld te complementeren.